PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la resposta de la Consulta del Departament de Tributs i de Fronteres (d’ara en endavant, DTF) de data 16 de juny del 2021, en relació amb les normes de localització dels serveis prestats en concepte de formació per a jugadors de pòquer.

La societat consultant oferirà els següents tipus de formacions online per a jugadors de pòquer:

  1. Subscripció mensual o anual: aquest servei ofereix als clients l’accés a una llibreria de vídeos de formacions de pòquers, els vídeos no es poden descarregar. Addicionalment oferirà una classe grupal setmanal (mitjançant aplicacions informàtiques) en la que els alumnes no poden interactuar directament amb els formadors verbalment, només poden enviar preguntes via xat, que ell anirà responent. Aquesta subscripció ofereix addicionalment l’accés gratuït a fòrum on els alumnes poden escriure i també el formador participa.
  2. Cursets avançats: aquest servei ofereix als clients l’accés a una llibreria de vídeos i material d’aprenentatge addicional de formacions de pòquer per a jugadors avançats, ni els vídeos ni el material d’aprenentatge addicional són descarregables. Addicionalment, l’accés gratuït a una altre fòrum on els alumnes poden escriure i també el formador participa.
  3. Sessions personalitzades: formacions personalitzades a un sol alumne impartides per aplicacions informàtiques. Aquí hi ha interacció amb l’alumne.

En aquest sentit, la societat consultant sol·licita el criteri de l’Administració Tributària sobre la localització de les operacions esmentades anteriorment.

Respecte a la localització de les esmentades operacions, el DTF estableix que per determinar si els serveis prestats per la consultant estan subjectes o no a l’Impost General Indirecte, s’han de valorar les regles generals i especials relacionades amb el lloc de realització de les prestacions de serveis, previstes als articles 43 i 44 del Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del Text Refós de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’Impost General Indirecte (d’ara en endavant, TRLIGI).

En relació amb les regles generals del lloc de realització de les prestacions de serveis, el TRLIGI, a l’article 43, als apartats 1 i 2 preveu el següent:

«Article 43. Lloc de realització de les prestacions de serveis. Regles generals

1. Les prestacions de serveis s’entenen realitzades al territori andorrà en els casos que, exposats a continuació i sense perjudici del que disposa l’apartat 2 d’aquest article i l’article 44 d’aquesta Llei:

a) Quan el destinatari és un empresari o professional que actua com a tal i té la seu de la seva activitat econòmica o un establiment permanent o, en el seu defecte, té el seu domicili o residència habitual a Andorra, sempre que es tracti de serveis que tenen per destinataris l’esmentada seu, l’establiment permanent, el domicili o la residència habitual.

b) Quan el destinatari no és un empresari o professional actuant com a tal, els serveis prestats per un empresari o professional que té la seu de la seva activitat econòmica o l’establiment permanent des del qual els presta o, en el seu defecte, el lloc del seu domicili o residència habitual, es troba a Andorra.

2. No s’entenen realitzats en territori andorrà, els serveis que s’enumeren a continuació quan el seu destinatari no és un empresari o professional actuant com a tal i està establert o té el seu domicili o residència habitual fora del Principat d’Andorra, excepte que la utilització o explotació efectives dels serveis es produeixin en territori andorrà:

[...]

l) Els serveis prestats per via electrònica.

[...]»

Sobre la consideració de serveis prestats per via electrònica, el mateix article, a l’apartat 3.d, disposa el següent:

«Article 43. Lloc de realització de les prestacions de serveis. Regles generals

[...]

3. Segons la Llei, s’entén per:

d) Serveis prestats per via electrònica: aquells serveis que consisteixen en la transmissió enviada i rebuda íntegrament per mitjà d’equips de processament, inclosa la compressió numèrica i l’arxivament de dades, i íntegrament tramesa, transportada i rebuda per cable, radi, sistema òptic o altres mitjans electrònics i, entre d’altres, els següents:

 

- El subministrament i allotjament de llocs informàtics.

- El manteniment a distància de programes i d’equips.

- El subministrament de programes i la seva actualització.

- El subministrament d’imatges, text, informació i la posada a disposició de bases de dades.

- El subministrament de música, pel·lícules, jocs, inclosos els d’atzar o de diners, i d’emissions i manifestacions polítiques, culturals, artístiques, esportives, científiques o de lleure.

- El subministrament d’ensenyament a distància.

A aquests efectes, quan el prestador d’un servei i el seu destinatari es comuniquen per correu electrònic, el servei per si mateix no té la consideració de servei prestat per via electrònica».

En el cas exposat, per a la correcta aplicació de les normes de localització dels serveis, és important diferenciar si la prestació efectuada per la consultant es pot considerar com un servei de formació o si es tracta d’un servei prestat per via electrònica. En els casos en què la intervenció del formador és accessòria i poc recurrent, l’accés a vídeos i materials de forma telemàtica tindrà la consideració de serveis prestats per via electrònica. Quan sigui necessària la intervenció del formador amb una determinada recurrència, el servei es qualificarà com a formació.

Segons la informació proporcionada, en els supòsits tres supòsits es menciona que els destinataris dels serveis, segons el tipus de servei contractat, a part d’accedir a vídeos i materials relacionats amb el joc de pòquer també accedeixen a classes grupals, fòrums en què intervé el formador i formacions personalitzades. Per tant, en els tres casos s’observa una intervenció del formador recurrent i una interacció entre les parts, que utilitzen diferents plataformes per comunicar-se. En conseqüència, la consultant presta un servei de formació sobre el joc de pòquer mitjançant eines digitals. Per determinar si aquest servei es localitza en territori andorrà, s’ha de tenir present el que preveu la norma, a l’article 44, als apartats 3 i 7, en relació amb aquest tipus de serveis quan es presten materialment a Andorra:

«Article 44. Lloc de realització de les prestacions de serveis. Regles especials

S’entenen prestats al territori andorrà els serveis següents:

[...]

3. L’accés a manifestacions culturals, artístiques, esportives, científiques, educatives, recreatives o similars, com fires o exposicions, i els serveis accessoris al mateix, sempre que el destinatari sigui un empresari o professional actuant com a tal i dites manifestacions tinguin lloc efectivament en el territori andorrà.

[...]

7. Els que s’enuncien a continuació, quan es presten materialment en territori andorrà i el seu destinatari no és un empresari o professional actuant com a tal:

[…]

c) Els serveis relacionats amb manifestacions culturals, artístiques, esportives, científiques, educatives, recreatives, jocs d’atzar o similars, com fires o exposicions, incloent els serveis d’organització i altres serveis accessoris.

[...]»

D’acord amb aquests preceptes, considerant que la societat efectua la formació en territori andorrà, amb independència de la condició del destinatari (empresari o professional que actua com a tal o no) i del lloc on estigui establert aquest destinatari, el servei es localitzarà en territori andorrà i, en conseqüència, aquest servei estarà subjecte a l’Impost General Indirecte. El tipus de gravamen aplicable serà el general del 4,5%.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT