PUBLICITAT

¿Fumar o no?

MONTSE RONCHERA

L'acabament prematur de la legislatura tindrà, entre altres conseqüències, el fet de no poder debatre la proposició de llei sobre la limitació de fumar als espais públics. Si bé hem pogut constatar que l'aprovació i posterior posada en pràctica d'aquestes lleis a d'altres països ha resultat d'una complexitat variable, no deixa de ser una qüestió de salut pública el fet de poder gaudir d'espais lliures de fums i, tard o d'hora, Andorra també ho haurà de regular.

Ja hem vist que les opcions són diverses i que hi ha també diferents graus de prohibició, la més tolerant és aquella que estableix la prohibició de fumar en espais públics com els col·legis o els hospitals i que permet crear espais reservats per a fumadors en altres indrets, fins arribar a l'opció més restrictiva on es prohibeix fumar a qualsevol espai tancat i només es deixa fumar a l'aire lliure.

Cal precisar que l'eficàcia d'aquestes lleis també varia d'un país a l'altre, curiosament en funció de la idiosincràsia de cada país. Així, mentre a la veïna Espanya es constata la rebel·lió de bon nombre de polítics, empresaris i fumadors que es posicionen públicament contra la decisió governamental i apel·len al sentit democràtic per evitar la delació i multa dels infractors, a Suècia troben, al contrari, que cal donar suport absolut a l'aplicació de la llei, fins i tot amb la creació d'un sistema de xarxes ciutadanes de control (amb delació i multa inclosa) per acabar d'eradicar aquest mal hàbit.

En altres països també la seguretat social (i no cal dir les assegurances privades) augmenten la cotització i les primes de risc dels fumadors, no tant per dissuadir-los de fumar, sinó més aviat perquè es constata que els fumadors tenen més patologies o amb més gravetat i que, per tant, la seva despesa sanitària resulta molt més elevada al llarg de la vida.

Si tots partim de la base que el fet de fumar no és una qüestió de llibertat personal però sí una qüestió de salut pública, entendrem que cal una regulació, i com més aviat millor.

http://escriuresenseinterrupcions.blogspot.com



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT