PUBLICITAT

Massa joves per casar-se

  • El Govern de Burkina Faso s'alia amb els líders tribals per combatre el matrimoni precoç
BRAHIMA UEDRAOGO

El Govern de Burkina Faso ha decidit incorporar als líders tradicionals del país a la lluita per posar fi al casament de nenes menors d'edat en matrimonis arreglats pels seu pares. «Aquesta crida als influents caps tradicionals intenta no només comptar amb el seu suport sinó també amb la seva participació per a l'èxit del projecte, pel qual hem decidit també apel·lar als grans imants», va dir a Efe Emile Zamsonré, responsable d'un pla governamental de lluita contra el matrimoni precoç recolzat pel Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA).

Els contactes entre el Govern, els líders comunitaris i un centenar d'imams es concentren principalment a les regions del Sahel, centro-nord, centro-est, centro-sud i est de Burkina Faso, on es registra la majoria dels matrimonis precoços al país, va afegir Zamsonré. «Tenint com a interlocutors als caps tradicionals és més fàcil arribar als imams, ja que és un enfocament necessari que facilita debats en els quals tots participen», va subratllar.

Per la seva banda, Naba Kiiba, el cap tradicional més influent de la regió de Màniga, va dir que ell i els seus col·legues s'han unit de ple al projecte. «Ens hem compromesos solemnement a treballar perquè tots entenguin les conseqüències negatives del matrimoni precoç, els seus desavantatges en els nivells social, educatiu i econòmic per a les nenes», va afirmar.

Segons dades divulgades pel ministeri de Salut Pública de Burkina Faso, nenes d'entre 10 i 12 anys contreuen matrimoni a la regió del Sahel, mentre que en l'est, l'edat de les menors casades va de 12 a 15 anys. Aquests casaments són organitzats en total violació del codi de la família, que fixa les edats mínimes del matrimoni en 17 anys per a les dones i en 20 per als homes.

Gràcies al projecte i el suport de les forces de seguretat burkineses, dotze nenes matriculades en sisè any de primària van ser salvades del matrimoni precoç en un poblat del Sahel, va dir Zamsonré. «Vam sol·licitar la intervenció de les forces de seguretat per impedir que es duguessin a terme les noces previstes i això va fer possible que les nenes aprovessin l'examen final de l'escola primària», va assenyalar el funcionari, qui va puntualitzar que el Govern va brindar així mateix assistència perquè les menors comencin els seus estudis secundaris. Gràcies al projecte, més de 150 nenes s'han beneficiat de beques d'estudis en cinc regions de Burkina Faso.

Un estudi realitzat el 2009 per l'ONG Population Council va posar de manifest que la pobresa és una de les causes principals que porten al matrimoni precoç i molt sovint els pares de les nenes contracten el matrimoni amb homes adinerats. «El temor de tenir una nena embarassada abans de casar-se és una altra de les causes del matrimoni precoç. En algunes comunitats, la nena que queda embarassada abans de casar-se és rebutjada i la seva tornada al si familiar és molt difícil», va comentar Bibiane Kabore, de l'ONG Promo-Femmes que lluita contra el matrimoni precoç en un municipi rural de la regió de Boulkielmdé, al centre oest del país.

L'estudi realitzat el 2009 per Population Council indica que, en mitjana, un 37,2 per cent de les nenes a Burkina Faso ja han contret matrimoni. Les regions de major incidència de matrimonis precoços són el Sahel, on el percentatge de nenes casades arriba 74 per cent; enfront del 39,1 per cent en l'est i el 45,2 per cent en el centre-est, assenyala el mateix estudi.

Segons Zamsonré, una de les pitjors conseqüències del matrimoni precoç per a les nenes és la fístula obstétrica, lesió causada durant el part a causa que la pelvis és massa petita i no permet el pas normal del nounat, i que després els provoca incontinència urinària o fecal. «La preocupació dels seus marits és que quedin embarassades el més aviat possible, ja que entenen que d'aquesta manera donen proves de la seva virilitat, sense tenir en compte l'edat de la nena i amb total ignorància de les conseqüències, especialment els riscos de perdre el bebè i les complicacions de salut», va subratllar Zamsonré.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT