PUBLICITAT

Pensant en invertir?

En breu iniciarem un nou curs, escolar i polític i la tornada a la rutina laboral. Després d’unes merescudes vacances, serà un bon moment per a replantejar l’estratègia òptima de gestió dels nostres estalvis que ens permetrà seguir tranquils i segurs de cara al pròxim any. Segons els experts de Vall Banc, entitat bancària especialitzada en Wealth Management, el més recomanable és començar a invertir com més aviat millor. Ser inversor significa tenir en compte el valor dels diners en el temps i posar-los a treballar amb l’objectiu d’augmentar el nostre capital sense cap esforç extra que el que fem quan estalviem. En canvi, si només estalviem, el nostre poder adquisitiu, amb el pas dels anys i a causa de la inflació i de l’evolució natural del mercat, patirà una baixada exponencial.

Per això, Vall Banc respon les cinc preguntes clau per tal que qualsevol persona, independentment de la seva edat, professió, situació econòmica o vital, conegui com i a on invertir:

1. Definir els objectius financers: per a què invertir?
Com en qualsevol altra acció, abans de començar a realitzar-la, és fonamental determinar quins són els objectius. Comença demanant-te: «per a què vull invertir?». Això et permetrà definir i prioritzar les teves necessitats: invertir per estudiar un màster, comprar-te una casa, un cotxe, viatjar, jubilar-te...

Existeix un ampli ventall de possibilitats i no hi ha una manera millor que una altra: totes són compatibles amb la inversió. Plantejar-te aquestes senzilles preguntes t’ajudarà a fixar una meta a curt i llarg termini, a la vegada que permetrà conèixer quin nivell de risc pots assumir».

2. Què he de tenir en compte? La importància de conèixer la tolerància al risc
Ser realistes és clau en tota acció d’inversió, ja que permet evitar arriscar més del compte i anticipar-se a possibles riscos. En aquest sentit, és important determinar el teu perfil d’inversor a partir del teu nivell de tolerància al risc. Es tracta d’un concepte relacionat amb la quantitat de risc del mercat, la volatilitat, els alts i baixos que pots tolerar, etc.

L’educació financera i la situació laboral són alguns dels factors a tenir en compte per saber la nostra tolerància al risc. Com més alts siguin els coneixements financers i més estable sigui la situació laboral, més alt serà el nivell de risc a assumir. Per calcular aquesta dada, és essencial la figura d’un assessor financer, qui, a través d’una anàlisi detallada de les teves necessitats i expectatives, podrà aconsellar-te adequadament i de forma personalitzada en totes les fases del teu cicle vital.
 
3. Quina estratègia d’inversió vull seguir?
A més del perfil d’inversor i nivell de tolerància al risc, és important tenir clar l’estratègia que seguirem a l’hora d’invertir. És a dir, si preferim invertir tots els nostres estalvis al mateix temps i des del principi o, al contrari, apostem per la inversió sistemàtica.

Aquesta pràctica és la més recomanada per part dels experts financers. Consisteix a invertir de forma periòdica una certa quantitat de diners, això permet diversificar els punts d’entrada, reduir el risc i assegurar l’eficiència i èxit de les nostres accions. Per a aquelles persones que no disposen del temps que voldrien per invertir i volen evitar dependre de l’evolució dels mercats, la inversió sistemàtica és la millor opció, ja que la rendibilitat serà més constant i s’obtindran més beneficis a llarg termini.

4. Construir una cartera d’inversions adaptada: de quina manera vull invertir?
Un cop tenim definits els objectius, estratègia, perfil i la tolerància al risc detectada, és el moment d’elegir la composició de la teva cartera d’inversions, és a dir, decidir de quina manera invertiràs. La cartera d’inversions estarà formada per la combinació de diversos actius que, segons si la correlació entre ells és positiva o negativa, el seu comportament tendirà a ser similar o diferent.

Això significa que, si la correlació és positiva, quan el preu d’un dels actius puja, l’altre també ho fa de manera previsible. En canvi, si és negativa, mentre un puja, l’altre baixa i viceversa. En el cas d’inversors que s’estan iniciant i amb l’objectiu de tenir una visió global de la cartera, el més recomanable és comptar amb actius que es comportin de forma diferent entre ells, ja que així s’assegurarà l’estabilitat de la seva cartera.

5. Decidir on invertiràs amb l’ajuda d’un assessor financer:
L’últim pas és seleccionar en quins fons i actius invertiràs. Per això, és clau disposar d’una visió diversificada i global del mercat, ja que és habitual que els inversors comptin amb un biaix territorial de proximitat, el que provoca que es perdin oportunitats d’inversió en altres països o continents. La figura de l’assessor financer torna a tenir pes en aquesta fase del procés d’inversió, ja que, gràcies als seus coneixements i la gamma d’eines tecnològiques que pot oferir, facilita la recerca personalitzada d’oportunitats.

Si es tracta d’un inversor menys expert i amb poc capital, és preferible que inverteixi en l’ampli univers dels fons d’inversió, ja que des de 10-20 euros pot comprar i disposar d’un fons propi. Mentre que, si l’inversor té formació, gran experiència i un volum d’actius més elevat, és millor que opti per trams de banca privada. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT