PUBLICITAT

El coworking, una bona opció per emprendre

Fa dos anys, quan el fundador d’Univers Bomosa, Turi Mora, em va citar per explicar-me el projecte que tenia entre mans de reconvertir l’edifici Bomosa-Alba, al bell mig d’Andorra la Vella, en un coworking, no vaig dubtar en sumar-m’hi. Feia anys que dirigia el meu propi cowork a la Seu d’Urgell, així que de seguida vaig visualitzar aquell cowork Hive Five de què em parlava i que havia de respondre als valors de Bomosa de generar riquesa al Principat d’Andorra, promovent el talent i una forma de vida més saludable i sostenible. 

Això del coworking ve de lluny. De fet, aquest proper 9 d’agost és el Dia Internacional del Coworking  per celebrar el dia exacte en qupe es va posar en marxa de manera formal el primer coworking oficial de la història. Va ser l’any 2005, a San Francisco (els Estats Units) i ho va fer possible l’enginyer Brad Neuberg, qui cercava un espai on treballar de manera individual i, alhora, amb una comunitat d’autònoms amb qui poder compartir despeses i coneixement. Quan vaig sentir-ne a parlar per primera vegada ja fa uns 15 anys, vaig pensar que era molt bona idea compartir espai, coneixement i despeses i crear comunitat. 

Aquests anys de contacte amb el món del coworking i, evidentment, la posada en marxa de Hive Five a Andorra, m’ha fet veure de primera mà que hi ha moltes persones emprenedores que aposten per llocs més sostenibles per treballar disposant d’un espai professional i amb tots els serveis que necessites a un preu raonable. Un lloc on poder treballar a qualsevol hora del dia, qualsevol dia de la setmana.

A més, al coworking, hi coneixes feines molt diferents a la teva, pots enriquir-te encara més amb perfils professionals diferents. És aquesta oportunitat de conèixer altres sectors el que, a més, fa que aconsegueixis altres clients, tinguis l’oportunitat d’invertir en start-ups i, en resum, de compartir sinèrgies amb una comunitat de coworkers per tal de millorar el teu projecte. Avui dia, és precisament el poder enfortir l’ecosistema emprenedor i la suma de talent d’un país com Andorra el que més m’omplen com a manager de Hive Five. Per a mi, és una responsabilitat i un plaer ajudar autònoms i petits empresaris que cerquen tirar endavant el seu projecte sense distraccions. El meu equip i jo ens encarreguem de posar-los l’espai inspirador, creatiu i innovador, controlant tota la logística que sigui necessària, perquè ells es puguin concentrar en allò que és important: fer créixer el seu projecte. I, tot això, sense la preocupació de què passarà si, efectivament, creixen –que segur que ho faran–, perquè saben que podran trobar més punts de treball al nostre coworking, en cas que ho necessitin.

És veritat que des del març del 2019 fins ara, no ho hem tingut fàcil. Tot just ara fa un any, el juliol del 2020, obríem Hive Five. I, durant aquests 13 mesos, hem patit restriccions en el número de hivers (que és com anomenem als nostres coworkers) i hem hagut d’implantar moltes mesures de seguretat per prevenir i garantir la seva salut i la de tots. Aquest passat mes de juliol, arrel de les moltes peticions que vam rebre dels nostres hivers, vam fer el primer esdeveniment del cowork, amb un after-work que complia totes les mesures de seguretat que determina el Govern d’Andorra i al qual van voler acompanyar-nos 25 hivers. Des de l’inici del nostre projecte, sempre hem volgut oferir esdeveniments, com formacions i trobades de networking i no ho havíem pogut fer. 

De fet, si les primeres setmanes de la pandèmia semblava que el model del coworking podia estar en qüestió, de seguida vam constatar tot el contrari. En temps de Covid, on moltes persones s’han sentit soles, tot el dia teletreballant sense poder combinar la feina amb un temps d’oci que ens permetés desconnectar, el coworking s’ha posicionat com un espai on vèncer l’aïllament i qui sap, si derivat d’aquesta solitud, guanyar la batalla a l’angoixa o la depressió. El coworking, a més, ajuda a millorar la conciliació entre el treball i la vida personal, gràcies a la separació d’ambdós espais.

La Covid ens ha demostrat, a més, que aquestes maneres de treballar més flexibles, sostenibles i de col·laboració encara tenen un llarg recorregut per endavant. Segons l‘Estudi de Creixement Global del Coworking 2020, l’any passat el número de coworkings era d’uns 20.000 en tot el món. El 2024, però, es preveu que se superi la xifra de 40.000, sent els països amb més coworkings –i per aquest ordre– els Estats Units, l’Índia, el Regne Unit, Espanya i Alemanya.

Esperem, doncs, que la Covid ens doni una treva i que molt aviat puguem reprendre la nostra agenda d’activitats de manera habitual. Perquè serà una magnífica manera de fer créixer encara més els projectes dels nostres hivers i la seva comunitat. Uns hivers que, com Neuberg quan va inaugurar el seu coworking al 2005, se senten també molt a gust en aquest espai d’emprenedoria que estem consolidant a Hive Five. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT