PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la resposta de la Consulta del Departament de Tributs i de Fronteres (d’ara en endavant, DTF) de data 10 de juny del 2021, en relació amb l’exempció en seu de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (d'ara en endavant, IRPF) d'un premi procedent de jocs d'atzar autoritzats per la Llei 37/2014, de l'11 de desembre, de Regulació dels Jocs d'Atzar a la data de meritació de l'IRPF de 2020.

La consulta versa sobre la qualificació, a efectes de l’IRPF, de la renda obtinguda pel consultant derivada de la loteria d'apostes esportives mútues (d'ara en endavant, «La Quiniela»).

En aquest sentit, per marcar els antecedents, en data 2 de febrer del 2020, el Sr. A, el Consultant, va resultar agraciat d’un premi de La Quiniela, quina es trobava organitzada, comercialitzada i operada per l'entitat espanyola denominada Sociedad Estatal Loterías y Apuestas del Estado, S.M.E., SA (d'ara endavant, la SELAE).

En data 23 de desembre de 2020 es va publicar al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (d'ara en endavant, BOPA), butlletí 153 any 2020, Edicte del 15-12-2020 pel qual es va publicar el Conveni signat entre el Consell Regulador Andorra del Joc (d'ara en endavant, CRAJ) i la SELAE.

Ala data de la meritació de l’IRPF de 2020, 31 de desembre de 2020, i en el marc d'aquest conveni, la SELAE estava autoritzada a organitzar, comercialitzar i operar, en territori del Principat d'Andorra i en les condicions definides per les disposicions de l’esmentat conveni, els jocs d'atzar i apostes següents: (i) Loteries. (ii) Apostes esportives mútues. (iii) Apostes hípiques mútues.

El Consultant va argumentar que l'esmentada autorització per organitzar, comercialitzar i operar, en territori del Principat d'Andorra els jocs d'atzar i apostes esmentades anteriorment, troba la seva fonamentació jurídica en l’exposició de motius i en la disposició addicional tercera de la Llei de Regulació dels Jocs d'Atzar al Principat d'Andorra, que estableix que s'autoritza el CRAJ a signar convenis amb les quatre entitats del context geogràfic pròxim que comercialitzen jocs d'atzar, entre les quals es troba la SELAE, a fi que aquestes entitats puguin comercialitzar els seus productes al Principat d'Andorra.

En aquest sentit, interessa saber la qualificació de la renda obtinguda pel Consultant derivada de la loteria d'apostes esportives mútues La Quiniela, de conformitat amb l’establert al Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 5/2014, del 24 d'abril, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, concretament el disposat a l'article 24.1, que estableix: «Als efectes d'aquest impost, es consideren guanys i pèrdues de capital les variacions en el valor del patrimoni de l’obligat tributari que es posin de manifest amb motiu de qualsevol alteració en la seva composició, excepte que per aplicació d'aquesta Llei es considerin rendes».

D'acord amb el precepte esmentat, el DTF confirma que la renda obtinguda pel Consultant procedent del joc té la consideració de guany patrimonial als efectes de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

Al respecte, en quan a la possibilitat que els guanys de capital obtinguts pel consultant puguin estar exempts de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, la mateixa Llei, a l'article 5.o, estableix que n'estan exempts de tributació «els premis que procedeixin dels jocs d'atzar autoritzats per la Llei de regulació dels jocs d'atzar».

D'una altra banda, de la Llei 4/2021, del 22 de març, del text consolidat de regulació dels jocs d’atzar, se’n desprèn que el Consell Regulador Andorrà del Joc té la facultat de subscriure convenis amb els operadors que fins ara han estat comercialitzant els seus productes de joc sense regulació especifica, a fi de preservar la continuació de les seves activitats al Principat d'Andorra.

Concretament, respecte a la facultat esmentada a l’anterior paràgraf, l'apartat 1 de la disposició addicional segona, preveu el següent: «S'autoritza el Consell Regulador Andorra del Joc perquè estableixi convenis amb les entitats publiques i privades La Française des Jeux (FDJ), Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado (SELAE), Organización Nacional de Ciegos Españoles (ONCE) i Loteries de Catalunya...».

Altrament, tal com es desprèn de l'edicte publicat al BOPA número 153, del 23 de desembre del 2020, hi ha un conveni signat entre el Consell Regulador Andorra del Joc i la SELAE.

Segons aquest conveni, la SELAE està autoritzada a organitzar, comercialitzar i operar, en territori andorrà, entre d'altres, les apostes esportives mútues com les que són objecte d'aquesta consulta.

En conseqüència, el DTF va confirmar el criteri argumentat pel Consultant a la consulta presentada, raonant que tenint en compte que el premi monetari percebut pel Consultant deriva d'un joc d'atzar autoritzat per la Llei de regulació dels jocs d'atzar, aquesta renda estarà exempta de l'Impost sobre la Renda de les persones físiques degut a que a la data de meritació de l’impost, el Conveni anteriorment esmentat estava en vigor.

Per tant, es trobarà exempt de tributació l’obtenció del premi de loteria d'apostes esportives mútues en seu de l'Impost sobre la Renta de les Persones Físiques, atès que a la data de meritació de l'IRPF de 2020, aquesta aposta esportiva es trobaria autoritzada per la Llei de Regulació dels Jocs d'Atzar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT