PUBLICITAT

Perquè les promeses es facin realitat

El nostre col·lectiu té paciència per esperar el que calgui, i amb aquest escrit voldria analitzar l’estat de situació de les propostes que la Federació de la Gent fa gairebé tres anys que tracta amb les autoritats. Portem quasi tres anys fent reunions periòdiques, presencials al principi, on-line després, però la realitat és que les demandes que fem des de la Federació de la Gent Gran no han avançat gaire. De fet, estem gairebé igual que com ara fa tres anys. Ens fem més grans, passen els anys, hi ha eleccions als EUA, a França, indults a Catalunya, i segurament vindran incendis aquest estiu. El món es mou. Tanmateix, les demandes que fem des de la Federació de la Gent Gran del Principat d’Andorra, negociades, tractades, pactades i acceptades per l’altra part, fins i tot calendaritzades, costen d’arribar. 
Primer, les propostes s’havien de realitzar per principis del 2020, després per a mitjans d’aquell any, més tard a finals del 2020. Estirant la corda es va parlar del mes de gener del 2021; i ara sembla que hagi de ser per a la tardor del 2021. És cert que la pandèmia ha tingut un impacte molt fort en la nostra societat, però aquesta no pot ser la raó per ajornar propostes que ens semblen essencials. De fet, des de la Federació no demanem (ni acceptaríem) propostes complicades d’implementar, que suposin un sobrecost per al sistema ni que beneficiin exclusivament el nostre col·lectiu. 
Ja sabeu quines són les nostres propostes: generalització del tercer pagador (ara només està implantat per a les visites a metges generalistes convencionats, però volem ampliar-ho a tot tipus de prestacions de salut cobertes per la CASS), contractar un podòleg al SAAS per fer visites als 11 centres d’atenció primària existents al país, per fer visites i/o cures podològiques periòdiques, amb cita prèvia, gratuïtes o quasi, amb un límit per persona i mes. També demanem ampliar les campanyes de prevenció del càncer (actualment només s’ha ampliat la prevenció del càncer de mama fins als 72 anys), i inicialment demanàvem campanyes de prevenció per al càncer de colon i de pròstata. Ara ja parlaríem de campanyes de prevenció de malalties dermatològiques i de revisions oftalmològiques periòdiques. Ja sabem que hi ha moltes altres prioritats polítiques, però tan sols demanem que les declaracions de suport al nostre favor puguin arribar a concretitzar-se. 
Les nostres demandes, sobretot amb la història clínica compartida ja en funcionament, no suposen una càrrega suplementària financera per a la CASS, ni complicacions noves als prestadors, ans al contrari. Tots sabem que la salut no és una mercaderia que es compra i es ven, sinó que és quelcom que s’ha de protegir, sobretot quan la salut de les persones és fràgil. En les nostres societats occidentals, junt amb la llibertat d’expressió, la inviolabilitat del domicili, la llibertat religiosa i algun altre principi bàsic, el dret a la salut (sobretot pel nostre col·lectiu de la gent gran) són principis inalienables. Cal que tots plegats en siguem conscients i que treballem perquè les promeses fetes i, fins i tot, calendaritzades, esdevinguin realitat.
La frase de la setmana és : Les paraules són llum del camí. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT