PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta del Departament de Tributs i de Fronteres (d’ara en endavant, DTF) número CV0195-2021, del 18 de gener del 2021, en relació amb el fet generador i la meritació de l’impost en la transmissió d’un dret real d’emfiteusi.

La consulta versa sobre l’aplicació de l’Impost de Transmissions Patrimonials Immobiliàries (en endavant, ITPI) a una operació immobiliària efectuada l’any 2004.

En aquest sentit, per marcar els antecedents, a l’any 2004, els consultants varen formalitzar un contracte de cens emfitèutic amb un  Comú relatiu a una parcel·lació cúbica de l’edifici X mitjançant el qual, els mateixos esdevenien titulars d’una cinquena part indivisa del dret real d’emfiteusi sobre dita unitat immobiliària.

Ara, en l’actualitat, es vol dur a terme una donació entre familiars directes dintre del 3r grau de consanguinitat, per la qual el Sr. A i la seva esposa Sra. C esdevindrien, gratuïtament i en concepte de donataris, els titulars indivisos del dret real d’emfiteusi abans descrits.

Per tant, la consulta vinculant versa en el marc d’aquesta operació, doncs el notari encarregat de dur a terme la corresponent escriptura pública exigeix l’acreditatiu del pagament de l’ITPI relatiu a l’adquisició realitzada l’any 2004 d’aquest dret real d’emfiteusi abans de poder procedir a la donació. Aquest impost no va ser liquidat ni pagat en el moment de l’adquisició per quan els adquirents no varen formalitzar l’escriptura pública i per tant, desconeixien absolutament l’existència d’aquest impost indirecte i la condició d’obligats tributaris. Així, cal destacar que ni el cessionari del dret ni la pròpia corporació comunal amb qui es va formalitzar posteriorment el contracte de cens emfitèutic no varen informar ni advertir d’aquesta obligació fiscal els adquirents, essent per tant absolutament involuntari i per total desconeixement que no es va liquidar el corresponent ITPI de l’operació immobiliària de referència.

En mèrits de l’anteriorment exposat, davant la voluntat dels consultants d’efectuar la donació descrita en el fet anterior, el dubte que s’origina en matèria tributària és, si tal i com exigeix el notari que ha de formalitzar la corresponent escriptura pública, és necessari en primer lloc liquidar i pagar l’ITPI corresponent a l’adquisició del dret real d’emfiteusi l’any 2004 per a poder efectuar la donació.

Tanmateix, en seguiment d’aquest primer dubte i en cas afirmatiu, interessen saber si la liquidació en data actual generaria la sanció establerta a l’article 19.2 de la Llei de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials Immobiliàries, del 29 de desembre del 2000 i/o la meritació d’interessos moratoris o altres, tot això compte tingut que els sotasignats eren absolutament desconeixedors de l’existència d’aquest impost i que mai ningú els va advertir de l’existència de dita obligació tributària -ni el cessionari del dret ni la pròpia corporació comunal- havent actuant sempre i en tot moment amb absoluta bona fe.

En aquest darrer supòsit, a aquesta part l’interessava saber de quin import seria la sanció econòmica i els interessos moratoris aplicables.

Els consultants, segons requeriment del Departament de Tributs i de Fronteres, amplien la informació relacionada amb la qüestió plantejada i exposen el següent:

 

El període durant el qual la consulta seria aplicable és en data d’avui, a l’escripturar una donació d’una unitat immobiliària que fou adquirida mitjançant la figura del cens emfitèutic a l’any 2004 i per la qual en aquell moment, no es va efectuar el pagament de l’ITP pels motius ja expressats en la consulta vinculant.

El DFT estableix que amb referència a la qüestió relacionada amb l’adquisició efectuada l’any 2004 d’un dret real sobre un determinat bé immoble, el Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials, del 29 de desembre del 2000, a l’article 3.1, quant al fet generador preveu el següent: “1. Són transmissions patrimonials subjectes a aquest impost les transmissions, a títol onerós o a títol lucratiu inter vivos, de tota classe de béns immobles així com la constitució i la cessió de drets reals sobre els béns immobles.”

Així mateix, respecte a la data de meritació de l’impost, la mateixa Llei, a l’article 5.1, estableix el següent: «1. L’impost es merita en el moment de la transmissió, la constitució o la cessió dels béns o drets que en són objecte, segons correspongui».

Cal destacar també el que disposa la Llei en relació amb la prescripció de l’impost, a l’article 11.2: «2. La prescripció es comença a comptar de la data en què es formalitzi l’escriptura pública notarial o, si es tracta de documents privats, des del moment en què el document sigui presentat a liquidació».

D’acord amb aquests preceptes, l’impost es va meritar en el moment de la transmissió del dret real; atès que no s’ha presentat a liquidació, es tracta d’un fet imposable subjecte a l’impost que no ha prescrit.

El DTF conclou que en el supòsit de que els obligats tributaris presenten fora de termini les declaracions de forma voluntària sense requeriment previ, s’apliquen els recàrrecs i s’exigeixen els interessos moratoris i les sancions que escaiguin, segons el que preveu el Decret legislatiu del 7-02-2018 de publicació del text refós de la Llei 21/2014, del 16 d’octubre, de bases de l’ordenament tributari a l’article 24.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT