PUBLICITAT

Cascos o la reaznarització

CARLOS CARNICERO // Periodista

Francisco Álvarez Cascos va ser el sulfatador d'Aliança Popular, ungit per José María Aznar per depurar un partit a la mesura del president del quadern blau. Va ser implacable amb tota la vella guàrdia de l'època de Manuel Fraga. Fernando Suárez, Alfonso Osorio, Rodolfo Marín Villa formen part de la memòria d'aquella depuració en la qual els interessos i el pedigrí personal va ser substituït per una jove guàrdia blava que va portar a José María Aznar a la Moncloa amb els més durs i sòrdids procediments.

Amb molts avatars en la seva vida personal i amb una llegenda que es va retirar de la política activa per enfortir el seu patrimoni des de la seva condició de ex ministre de Foment, el retorn de Francisco Álvarez Cascos a la cúspide del PP va xocar amb dues arestes: l'hostilitat del PP asturià en comprovar que volia poder caciquils i personalíssims i la sospita de Mariano Rajoy que podria tractar-se d'una reactivació de la influència de José María Aznar en el partit. Ara mateix, l'antic secretari general o general secretari que va fer la transició d'Aliança Popular al Partit Popular, sondeja les possibilitats d'una reconquesta de la dreta dura espanyola partint dels cims de Covadonga. Si es produeix aquesta eclosió d'un nou partit, es tractarà de la primera fractura seriosa de la dreta espanyola en tota la transició, on el PP va homogeneïtzar tot l'espectre a la dreta del PSOE amb la implosió d'UCD i el fracàs del CDS que va intentar pilotar Adolfo Suárez en solitari.

La reacció del PP asturià ha estat del mateix voltatge que la sortida de Cascos. La candidata a la presidència del Principat ha arribat a parlar de la salut mental d'Álvarez Cascos, i el seu partit de la seva condició de sexagenari per desqualificar-lo per a la política en un univers, Astúries, on els prejubilados ocupen una immensa densitat de la població. En un moment en què la influència de la política general del Govern d'Espanya resta en el PSOE asturià, malgrat la seva resistència a cedir terreny en les enquestes, la divisió de la dreta a Astúries posa més fàcils les coses al nou candidat del PSOE, Javier Fernández. Però més enllà dels resultats asturians, l'ombra d'una fractura en el PP podria aclarir el futur d'aquest partit si la fracció de dreta més dura opta per incorporar-se al projecte d'Álvarez Cascos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT