PUBLICITAT

Tenim un nou passaport

Donada la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19, han estat moltes les veus que han reclamat a la Unió Europea (UE) la creació d’algun tipus de certificat de vacunació Covid, Passaport UE-Covid, anteriorment denominat carta verda de vacunació, amb el qual es pogués acreditar el fet d’haver estat vacunat i així poder moure’s amb llibertat tant dins de les fronteres nacionals com fora. 

Amb aquest passaport Covid i el Reglament en el qual es recolza, la UE crea un marc general per a tots els seus socis, amb un sol certificat vàlid i oficial en tots els Estats membres i no 27 de diferents per tal de poder impulsar els viatges i la lliure circulació del turisme dins dels països membres de la UE.

Amb aquestes últimes notícies sobre el tema i la imminent posada en marxa d’aquest certificat, passaport o certificat de vacunació Covid, aquest estarà operatiu en tots els països membres de la UE a partir del proper 1 de juliol. Andorra ha començat la primera setmana de juny a entregar els primers certificats de vacunació Covid; tal com anunciava el passat dia 1 de juny la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. A raó d’això, han estat moltíssimes les preguntes que es fa la ciutadania, així com entitats que desconeixen, inicialment, com gestionar el certificat de vacunació. Per això he pensat que seria d’interès parlar sobre el mateix i, a poder ser, donar-vos una mica més d’informació, donat que no deixa de ser un tractament de les nostres dades personals i la protecció de les mateixes.

Què és el passaport Covid o certificat de vacunació?
És un certificat de viatge (salconduit) el qual acredita que la persona ha estat vacunada, té una PCR negativa recent o que ha passat la Covid-19 i s’ha recuperat de la infecció. Aquest funcionarà per tal de no tenir que sotmetre’s a altres mesures restrictives com: el control de temperatura, quarantenes o PCR obligatòries. El podrà sol·licitar tota persona vacunada (amb vacunes autoritzades per l’Agència Europea del Medicament), però la seva obtenció no serà obligatòria, i serà gratuït. La seva vigència serà d’un any. D’altra banda, en el moment que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) reconegui finalitzada la pandèmia de la Covid-19, aquest passaport deixarà de ser utilitzat.

Quines dades inclourà el passaport?
El Reglament estipula 20 dades, de les quals 11 seran imprescindibles. Així doncs, el passaport com a mínim contindrà la següent informació i dades personals: 1) nom i cognoms de la persona vacunada; 2) data de naixement; 3) malaltia per la qual ha estat immunitzada; 4) tipus de vacuna inoculada; 5) Marca de la vacuna; 6) Empresa autoritzada per la seva fabricació o comercialització; 7) número de dosis; 8) data i lloc de vacunació, i 9) identificació de l’emissor. A part, també inclourà el resultat de la proba PCR o d’antígens feta, i si la persona ha passat o no la Covid-19 en els últims sis mesos.

Quin format tindrà el passaport?
Aquest s’expedirà tan en format digital com en paper, amb un codi QR, el qual contindrà tota la informació del certificat de vacunació, a més d’un codi que serveix per verificar l’autenticitat del mateix, validesa i integritat. S’expedirà en l’idioma oficial del país en qüestió i en anglès. A Andorra, segons Mas, el certificat de vacunació és expedit en català, espanyol, francès i anglès.

A quins països podrem viatjar amb el passaport Covid?
El passaport sanitari europeu tindrà validesa en tot l’espai Schengen. Andorra no en forma part, però té un acord per la lliure circulació de persones. Vull matisar, però, que no és un permís per viatjar a d’altres països de la UE, sinó una forma d’evitar les restriccions sanitàries que cada país decideixi relaxar pel fet de tenir el passaport o certificat de vacunació Covid.

Si no estic vacunat, podré viatjar a la Unió Europea?
Sí. El passaport Covid o certificat de vacunació facilitarà la lliure circulació de persones en els països membres de la UE, però, en cap moment el fet de no tenir-lo pot privar de la lliure circulació, que és un dret fonamental comunitari.

Com sol·licitar el passaport Covid?
A Andorra serà expedit al mateix dispositiu de la plaça de braus, quan s’administri la segona vacuna. Els ciutadans que ja hagin estat vacunats amb les dues dosis de vacuna amb anterioritat podran demanar el certificat al seu corresponent al centre d’atenció primària.

Com afecta el passaport Covid a la protecció de dades?
Tant el RGPD (normativa europea a la qual Andorra estar adherida), com la normativa andorrana de protecció de dades consideren les dades de salut com a dades personals de caràcter sensible, i com a tal de major protecció. Seria fàcil, doncs, pensar que el passaport Covid o certificat de vacunació crearà un conflicte entre la Llei de Protecció de Dades i el certificat de vacunació. I aquí és on apareixen molts interrogants als que estem en el món de la protecció de dades. 

Evidentment, el passaport no dona accés al nostre historial mèdic, però sí que conté dades personals les quals hi estan recollides. Tractant-se d’un codi QR, qualsevol persona amb un smartphone pot escanejar-lo i tenir-hi accés. No sabem, quines seran les mesures de seguretat amb les quals comptarà ni tampoc si la informació serà xifrada o només serà visible per personal autoritzat (personal sanitari, personal transfronterer, autoritats competents).

La UE ha decretat que el passaport Covid tan sols inclourà informació necessària per entrar al país, i no podrà ser conservada. A efectes de verificació, només es comprovarà la validesa i l’autenticitat del certifica, verificant qui l’ha expedit i firmat. Totes les dades sanitàries, doncs, pertanyen a l’estat/país que ha expedit el certificat.
Segons Helena Mas, aquest expedient de vacunació Covid andorrà contindrà informació tal com: el fàrmac que ha obtingut l’usuari, la data que se li han administrat les dosis o el centre on ha estat inoculat. Queda el dubte, però, de si el fet d’haver sol·licitat el passaport o certificat, funciona com a consentiment exprés pel tractament de les dades a totes les parts implicades en el procés d’expedició i verificació.

I, com no, també dona que pensar i preocupa el fet de si pot generar discriminació entre persones; en l’escenari actual, on hi han persones vacunades, persones que estan esperant el torn per ser vacunades i gent que no es vacunarà (sigui per motius de salut o simplement perquè no vulgui). És normal pensar que el certificat de vacunació pot arribar a generar discriminació, no tan sols a l’hora de viatjar; per exemple, un hotel pot no acceptar clients sense certificat de vacunació o passaport Covid; o també en altres circumstàncies, com a l’hora de contractat personal; si l’empresa en qüestió necessita a una persona que hagi de viatjar sense restriccions, és possible que no contracti a qui no estar vacunat, és a dir, no disposi del certificat de vacunació o passaport Covid; o fins i tot per accedir a concerts, establiments, fires, etc. I també dona que pensar el simple fet que quedin registrats els nostres moviments i accessos de circulació a altres països.

Desitjo haver pogut resoldre dubtes o, si més no, haver pogut aclarir la identitat del recent aparegut a les nostres vides passaport Covid. Haurem d’anar seguint el seu tràmit i com s’aplicarà a cada país.

Esdevindrà una nova manera de tenir-nos controlats? 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT