PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta del Departament de Tributs i de Fronteres (d’ara en endavant, DTF) número CV0197-2021, del 2 de febrer de 2021, en relació amb el tipus de gravamen aplicable als arrendaments d’immobles.

La societat consultant té la consideració d’empresari segons la Llei de l’Impost General Indirecte (en endavant, IGI).

La consultant és una societat amb residència fiscal a Andorra, que va ésser constituïda mitjançant escriptura pública i es troba degudament inscrita en el Registre de Societats del Govern d’Andorra i que té, entre les seves activitats, la d’arrendament de béns immobles. En el desenvolupament d’aquesta activitat i, en determinats supòsits, sorgeix el dubte en relació al tipus impositiu aplicable a la factura emesa per l’entitat consultant en concepte de lloguer, en concret, si és d’aplicació el tipus súper reduït del 0% (per aplicació de l’article 59.8 de la Llei de l’IGI) o bé el tipus general del 4,5%.

L’article 59.8 de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de la Llei de l’IGI, estableix que s’aplicarà el tipus de gravamen súper reduït del 0% als “arrendaments d’edificis o de parts d’aquests edificis destinats exclusivament a habitatges, i que es regeixin per les disposicions de la Llei d’arrendaments de finques urbanes. El tipus súper reduït s’estén als aparcaments, els annexos accessoris als aparcaments i els mobles, arrendats conjuntament amb aquests habitatges.”

En els supòsits de contractes d’arrendament d’habitatge destinats a ús exclusiu d’habitatge en els que el destinatari és un particular que no actua com a empresari i, per tant, el destina a ús directe i exclusiu com a habitatge entenem que el tipus de gravamen aplicable és el súper reduït del 0% (inclosos els aparcaments, annexos i mobles arrendats conjuntament).

El dubte sorgeix sobre quin tipus de gravamen repercutir –si el súper reduït del 0% o el general del 4,5%– als contractes de lloguer d’habitatge a nom de particular o persones jurídiques, destinats a ús exclusiu d’habitatge, quan una part d’aquests habitatges la fa servir el llogater per a l’exercici de la seva activitat econòmica.

En relació amb la qüestió relacionada amb el tipus de gravamen aplicable a l’arrendament de béns immobles, el DTF estableix que el Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’Impost General Indirecte, a l’article 57, preveu el següent:

«Article 57. Tipus de gravamen general

El tipus de gravamen general és d’un 4,5% i s’exigeix sempre que no es prevegi expressament l’aplicació d’un altre tipus de gravamen».

La mateixa Llei, a l’article 59.9, sobre l’aplicació del tipus de gravamen superreduït, estableix el següent:

«Article 59. Tipus de gravamen superreduït

El tipus de gravamen superreduït és del 0% i s’aplica només a les operacions següents:

[...]

9. Els arrendaments d’edificis o de parts d’aquests edificis destinats exclusivament a habitatges, i que es regeixin per les disposicions de la Llei d’arrendaments de finques urbanes. El tipus superreduït s’estén als aparcaments, els annexos accessoris als aparcaments i els mobles, arrendats conjuntament amb aquests habitatges.

[...]»

D’acord amb aquests preceptes, en els arrendaments que es regeixin per les disposicions de la Llei d’arrendaments de finques urbanes, quan l’arrendatari sigui una persona física, el tipus de gravamen súper reduït del 0% serà aplicable quan l’arrendatari utilitzi l’immoble arrendat exclusivament per a ús d’habitatge. En d’altres casos, en què es perd aquesta exclusivitat per tenir una part de l’immoble afecta a una activitat empresarial o d’altres activitats diferents a l’habitatge, el tipus de gravamen aplicable a la totalitat de l’arrendament serà el tipus de gravamen general, del 4,5%.

Altrament, en els arrendaments que es regeixin per les disposicions de la Llei d’arrendaments de finques urbanes, quan l’arrendatari sigui una persona jurídica, per a l’aplicació del tipus de gravamen súper reduït esdevé essencial que l’usuari final d’aquest mateix contracte sigui una persona física i que l’immoble s’utilitzi exclusivament com a habitatge. Per acreditar l’usuari final de l’arrendament, si en el contracte s’especifica la persona o persones físiques usuàries finals de l’habitatge es considerarà prova suficient per a complir amb aquest requisit. En d’altres supòsits, en què la societat arrendatària afecti parcialment o totalment l’immoble arrendat a una activitat econòmica o bé el destini al subarrendament, el tipus de gravamen aplicable a la totalitat de l’arrendament serà el general, del 4,5%.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT