PUBLICITAT

La Fira del Bestiar d’Ordino

Aquest dissabte passat, aprofitant que feia un dia molt assolellat, vaig anar a visitar la Fira del Bestiar de primavera a Ordino que es trobava ubicada a l’aparcament Camp de la Tanada. Una fira que va deixar de celebrar-se ja fa 70 anys i que ara, com tantes altres tradicions recuperades en aquesta parròquia on l’agricultura i la ramaderia van ser molt importants per als seus habitants, torna novament a celebrar-se. A mi, particularment, em va enamorar un cavall blanc bastant lluitador i que es veia que volia sortir d’on el tenien tancat. M’agrada veure que un animal guarda el seu geni i es rebel·la en contra del que no li agrada.

Així, durant tres dies, es van poder veure animals: bens, vaques i bous, cavalls i alguna euga amb el seu poltre. A més, entre altres activitats, es va poder veure esquilar ovelles i hi havia un mercat de productes artesanals i agraris on es podia comprar formatge, carn de vedella d’Andorra, etc., i, fins i tot, hi havia un fuster fent, amb les eines tradicionals d’aquest ofici, peces de fusta que després venia als visitants. A part de tot això, també hi havia una exposició amb el títol de Eines d’abans, el passat que es fa present amb eines del camp prestades per algunes de les cases pairals de la parròquia que es podia visitar a l’Era Rossell. Aquesta exposició apareixia acompanyada d’algunes escultures d’acer d’animals, de l’artista ordinenc Toni Cruz, i de fotografies relacionades amb l’agricultura i la ramaderia, especialment a Ordino, entre les quals es podia veure alguna de l’antiga fira cedides per l’Arxiu Nacional.

A més, cal tenir en compte els beneficis que aporta per als més petits de casa, en una societat que ara es troba més centrada en altres sectors de l’economia, poder retrobar-se amb el món agrari i ramader. El fet de recuperar la cultura rural és fonamental perquè els nostres fills puguin apropar-se als animals i arribar a tenir una visió real del món en què viuen, ja que molts desconeixen totalment aquestes tasques agràries i ramaderes. Jo mateixa vaig tenir l’ocasió d’observar l’efecte que els animals produïen en els més petits.

Amb la celebració d’aquesta fira, Ordino vol, a més de transmetre a altres generacions la història agrícola i ramadera passada i intentar que aquesta no s’acabi perdent i que pugui tenir un relleu en les futures generacions, posar en valor i reivindicar la tasca dels ramaders de la parròquia, els quals queda patent i assegurat que si que tindran un relleu generacional. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT