Les ‘Poesies’ de Tiziano
Les Poesies de Tiziano són, dins el conjunt de la seva obra, un grup de pintures de tema mitològic que el pintor va dur a terme per Felip II entre 1553 i 1562. Aquestes estan compostes per 6 pintures: Dànae present a la Wellington Collection, Venus i Adonis que ja es trobava al Museu del Prado, Perseu i Andròmeda que pertany a la Wallace Collection, Diana i Acteó i Diana i Calisto exposades a les National Galleries of Scotland i, finalment, El rapte d’Europa pertanyent a l’Isabella Stewart Garden Museum que completa la sèrie que el propi Tiziano va denominar com a Poesies les pintures de la qual es troben entre les més importants de la producció realitzada pel pintor, no només per la seva gran qualitat artística, sinó també per la manera en què l’artista va abordar en elles el relat pictòric d’històries mitològiques literàries.
Després de l’arribada a Espanya de les Poesies, enviades per Tiziano a Felip II, qui se suposa que se les havia encarregat, possiblement les poesies pengessin juntes a l’Alcàsser de Madrid, on se les situa ja al segle XVII. Potser estaven ubicades a les estades adjacents als jardins, lloc d’exhibició habitual de les pintures mitològiques dins i fora del nostre país.
Aquesta és la primera ocasió, des del segle XVI, en què aquestes obres, després de sortir gairebé totes fora del país, només va quedar a Espanya la Venus i Adonis, com ja hem comentat més amunt, es poden veure juntes de nou a Espanya al Museu del Prado a l’exposició Passions mitològiques en la qual trobem a més de les poesies una de les millors seleccions de la pintura mitològica que es va fer a Europa al llarg dels segles XVI i XVII.
L’exposició reuneix 29 obres, 16 del Museu del Prado i 13 procedents d’altres institucions. Així, entre els préstecs més rellevants de l’exposició, a part de les cinc poesies ja mencionades, es poden admirar una Venus i Cupido pintada a partir d’un dibuix de Miquel Àngel, Andròmeda i Perseu de Veronese o Paisatge durant una tempesta amb Píram i Tisbe del pintor francès Poussin.
En la mitologia grega i romana, l’amor, el desig i la bellesa estan íntimament relacionats entre si i dominen les vides tant dels déus, com dels humans. Els textos que es refereixen a aquests assumptes mitològics són la Ilíada i la Odissea d’Homer, les Metamorfosis d’Ovidi i la Eneida de Virgili, entre d’altres, els quals van ser molt estimats pels artistes del Renaixement i el Barroc, que van buscar representar-los amb un sentiment molt intens.
En el meu cas, sense cap mena de dubte, aniré a visitar l’exposició a finals de maig, però qui es decideixi a fer-ho també, cosa a la qual us animo a tots, té temps fins al 4 de juliol per realitzar aquesta visita cultural.