PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la consulta del Departament de Tributs i de Fronteres (d’ara en endavant, DTF) número CV0194-2020, del 14 de desembre del 2020, en relació amb les normes de localització aplicables als serveis prestats mitjançant un satèl·lit i sobre el lloc on s’entén realitzat el lliurament d’un satèl·lit.

L’entitat consultant explotarà un satèl·lit de telecomunicacions geoestacionari, situat a l’espai exterior, tan bon punt sigui autoritzada.

Aquesta activitat consistirà, fonamentalment, en facilitar a entitats no residents, les utilitats en matèria de telecomunicacions que permet un satèl·lit. El que es coneix com arrendament de capacitat satèl·lit per tal que el client tercer, empresari no resident i no establert al Principat, utilitzi dit aparell per a les finalitats legals que necessiti (telecomunicacions, transmissions de dades, etc.).

A tal efecte, l’entitat consultant es planteja adquirir en propietat un satèl·lit ja situat a l’espai exterior a una entitat no resident fiscal a Andorra o, en el seu cas, arrendar-lo mitjançant un contracte de llarga durada (durant la vida útil del satèl·lit).

En aquest sentit, l’entitat consultat sol·licita que es confirmi que, d’acord amb els antecedents exposats i les circumstàncies anteriorment exposades que:

 

- L’arrendament o posada a disposició de tercers de capacitat satel·litza’l, d’un satèl·lit gestacional situat a l’espai exterior, quin destinatari dels serveis és una entitat empresari no resident, és una operació no subjecta a l’IGI.

- L’adquisició del satèl·lit gestacional situat a l’espai exterior a una entitat empresari no resident, és una operació no subjecta a l’IGI.

- L’arrendament del satèl·lit gestacional situat a l’espai exterior a una entitat empresari no resident, és una operació no subjecta a IGI.

 

En primer lloc, el DTF remarca que aquesta resposta es limita exclusivament a efectes de l’Impost General Indirecte, sense valorar altres obligacions que es puguin esdevenir fora de l’àmbit tributari per l’aplicació de convenis o lleis que siguin aplicables en les activitats desenvolupades pel consultant.

En relació amb la tributació a efecte de l’Impost General Indirecte que es pugui donar per l’adquisició del satèl·lit, el Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del Text Refós de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’Impost General Indirecte, a l’article 12.1 disposa el següent:

 

«Article 12. Concepte d’importació de béns

Tenen la consideració d’importació:

1. L’entrada de béns en el territori andorrà procedents d’un altre Estat o territori».

Altrament, la mateixa Llei, en relació amb el lloc de realització dels lliuraments de béns, a l’article 42 estableix el següent:

 

«Article 42. Lloc de realització dels lliuraments de béns

El lloc de realització dels lliuraments de béns es determina segons les regles següents:

1. Els lliuraments de béns que no són objecte d’expedició o transport, s’entenen realitzats dins del territori andorrà quan els béns es posen a disposició de l’adquirent en el dit territori».

D’acord amb aquests preceptes, en la mesura en què no hi ha una importació ni un lliurament de béns en territori andorrà, no es produeix el fet generador de l’impost; això sempre que no hi hagi l’obligació de registrar el satèl·lit segons l’ordenament jurídic andorrà.

Sobre la possibilitat d’arrendar el satèl·lit, actuant el consultant com a part arrendatària i l’empresa no establerta a Andorra com a arrendadora, cal fer una menció especifica a la regla general prevista a l’article 43.1.a de la Llei, que estableix el següent:

 

«Article 43. Lloc de realització de les prestacions de serveis. Regles generals

1. Les prestacions de serveis s’entenen realitzades al territori andorrà en els casos que, exposats a continuació i sense perjudici del que disposa l’apartat 2 d’aquest article i l’article 44 d’aquesta Llei:

a) Quan el destinatari és un empresari o professional que actua com a tal i té la seu de la seva activitat econòmica o un establiment permanent o, en el seu defecte, té el seu domicili o residència habitual a Andorra, sempre que es tracti de serveis que tenen per destinataris l’esmentada seu, l’establiment permanent, el domicili o la residència habitual».

En conseqüència, tenint en compte que l’article 44 no preveu cap regla especial aplicable en el cas en qüestió i que el consultant com a destinatari del servei és empresari que actua com a tal i té la seu de la seva activitat econòmica a Andorra, l’arrendament del satèl·lit s’entendrà localitzat en territori andorrà i, per tant subjecte a l’Impost General Indirecte. L’obligat tributari serà l’entitat consultant que és l’empresari per a qui es realitza el servei d’arrendament.

D’altra banda, quan el consultant actuï com a arrendador del satèl·lit, tenint en compte que els destinataris del servei seran empresaris o professionals actuant com a tals, no establerts en territori andorrà, en aplicació de l’article 43.1.a, el servei d’arrendament no es localitzarà en territori andorrà i en conseqüència no estarà subjecte a l’Impost General Indirecte.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT