PUBLICITAT

L'endemà de la nit màgica

ELISENDA VIVES // Historiadora

Hores d'ara, a la majoria de nosaltres, segur que els reis mags no ens han portat el que hem demanat. Ni el pare Noël tampoc ho va fer. Que en cosa de quinze dies tinguem dues oportunitats de mostrar la nostra bona conducta i que això ens doni dret a rebre premis és un dels progressos del procés de mundialització comercial i no deixa de causar certa meravella. Els prodigis reials, que amb tres materials simbolitzen amb elegància l'univers de la seva saviesa, no haurien de tenir el seu punt de comparació aquest homenot que repeteix una onomatopeia ben poc interessant, hou, hou!. L'efecte, però, és similar amb matisos significatius.

Entre els adults, es va estenent la moda de fer servir la carta als reis per reivindicar valors, actituds i intel·ligència. Són projectes a llarg termini, que s'han de complir en el temps, en el termini de l'any fins repetir novament el ritual el proper hivern. Al pare Noël no se li exigeix tanta transcendència i acceptem amb gust els mitjons, paelles, llibres, camises i altres obsequis amb els que té l'amabilitat de sorprendre'ns.

Tots dos mites, però, il·lustren alhora la construcció de les il·lusions, del sentit de l'intercanvi, els meus reis t'han portat una cosa i els teus me'n han dut una altra, en la societat i en la família, i aquest gran ideal, la sorpresa de trobar la feina feta, amb nocturnitat. Són de la família dels menairons, que no paren de treballar al vespre, al servei de l'amo, que com a tota responsabilitat, descansa i no es fica en la seva feina.

Aquest és el somni, confiar en la tranquil·litat de la nit per solucionar els problemes, bo i esperant la descoberta d'un altre món, tan útil com ignot, l'endemà. A cadascú el seu –com diria Foix– premi, la seva il·lusió, i molts ànims i energies per seguir endavant, que no ens compliquin innecessàriament l'existència. Cal imaginar que Gaspar, Melcior i Baltasar porten sempre alguna cosa, però, com en els laberints, s'ha de trobar amb la intuïció d'arribar al centre.

 

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT