PUBLICITAT

Sant Jordi

Enguany sembla que sí que tindrà lloc la celebració tradicional de la Diada de Sant Jordi, una gran notícia després de la supressió de l’any passat de la Fira de llibres i roses els quals són símbols de la cultura i l’amor, ja que Sant Jordi és per tots nosaltres el dia dels enamorats.

Segons la meva manera d’entendre les coses, Sant Jordi és un dia especial per a tots els escriptors, ja que poden tenir un contacte directe amb els seus lectors o futurs lectors. I encara que aquesta serà una Diada marcada per les restriccions degudes a la pandèmia, també serà com un nou començament de la normalitat que espero que molt aviat tornarem a tenir.

La tradició mana que aquest dia les parelles s’intercanviïn mútuament regals. Als homes se’ls regala un llibre i a les dones una rosa. Però, cada vegada s’està estenent més el costum que tant els homes com les dones es regalin tant llibres com roses.
L’origen d’aquesta festa procedeix de la famosa llegenda de Sant Jordi i el drac la qual relata que Sant Jordi va vèncer al drac que atemoria a un regne i va salvar d’ell la princesa al travessar-lo amb la seva espasa. En aquell moment, va brollar al terra molta sang del cos de la bèstia ferida i d’ella va néixer un rosal de belles roses vermelles de les que Sant Jordi va agafar una i se la va regalar a la princesa. D’aquesta llegenda es dedueix el perquè es regalen roses a les dones; però, per què es regalen llibres als homes? Una resposta ràpida és el fet que des de l’any 1929 el 23 d’abril es celebra a tot Espanya el Dia Internacional del Llibre i això es deu al fet que tant Miguel de Cervantes Saavedra, com Garcilaso de la Vega o Shakespeare morissin un 23 d’abril.
El culte a Sant Jordi es va estendre durant l’Edat Mitjana per tot Catalunya, València i les Illes Balears, encara que al segle VIII ja existia aquesta devoció. Des de l’any 1456 aquest sant és el patró oficial de Catalunya.

Per tot això, espero poder tornar a estar aquest Sant Jordi a la plaça del Poble amb tots vosaltres, però en aquesta ocasió signant jo també el meu propi llibre ja que és una experiència que em fa molta il·lusió i que l’any passat no vaig poder viure per culpa d’aquesta pandèmia, com moltes altres coses de les que ens ha anat privant, i realment desitjo que la vacunació ens torni, a poc a poc, la llibertat que abans teníem.​ 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT