PUBLICITAT

Estratègia de la federació durant la pandèmia

Primerament fer-nos veure i fer sentir a tothom la nostra veu, a través dels mitjans de comunicació del país (premsa, ràdio i TV). Transmetre lA idea que la gent gran viu, que existeix. I pateix. Com la resta de la societat nostra, però amb els seus problemes específics. Membres de la Junta fent escrits i publicats. Cada membre de la Junta té una disponibilitat absoluta en relació als mitjans de comunicación. En mig de la pandèmia, l’últim dissabte de cada mes, a partir del mes d’octubre, sortia i surt fins aquest mes d’abril, una plana sencera i gratuïta, explicant l’activitat de cada una de les set associacions. Cada presidenta o president un una foto seva personalitzada, exposa, per ordre protocolari de parròquies, les especificitats més rellevants de les activitats de la vida i activitats de la gent gran de la seva parròquia.
Després, vam estar i seguirem al corrent de la situació epidemiológica i social que afecti a la gent gran del nostre país. Considerem una obligació de la Junta, conèixer, per exemple, el pla de vacunació  per edats o grups de risc. També el tractament específic de la vacunació a la gent gran no autónoma i/o aïllada. Vam començar a expressar la nostra opinió en relació al tancament dels casals, cases pairals i centres de dia. També vam fer el seguiment de la situació a les quatre residències sociosanitàries del país. De la creació de la planta Covid al centre El Cedre, per centralitzar allà els casos més greus però no tant com per ingresar a l’hospital. I disposant d’una estructura de personal sanitari específica per aquesta planta del Cedre. Evidentment, la situació a Andorra no era diferent, en molts aspectes, a l’existent als països veins. La novetat, especificitat i velocitat de la pandèmia ens va afectar i vam tenir que anar improvisant en molts aspectes, com van fer els altres.
El tercer punt de la nostra estratègia va ser mantenir una relació permanent amb les ministeris més relacionats amb la gent gran : Salut i Afers Socials. Fuidesa, s’ha de dir, ascendent i descendent, amb consultes i propostes mútues (obertura dels casals), accions noves a emprendre per part de Govern  (en aquest cas amb col.laboració amb la Creu Roja andorrana: obertura propera d’un centre de dia nacional situat a Santa Coloma). Seguiment setmanal del que publicava el BOPA en relació a la gent gran.
En quart lloc, seguir amb els punts de negociació que es van establir fa uns dos anys, com a programa de treball de l’actual Junta, i que abans es concretava en reunions físiques amb membres de govern i ara mantenim el contacte via on-line entre la Junta i  membres de govern i els seus equips, en relació a la generalització del tercer pagador en les prestacions sanitàries servides dins del país, implantació definitiva del servei de podologia per a la gent gran, la millora de les pensions més baixes, les campanyes de prevenció de determinades patologies i alguns punts afegits pel govern, com el pla nacional d’atenció a la gent gran, la comissió de seguiment dels quatre centres sociosanitaris del país i del ja signat conveni de col·laboració (amb subvenció) entre el Govern d’Andorra i la Federació de la Gent Gran. 
En cinquè lloc, la pròpia Junta va mantenir, via Zoom, reunions que van implicar petites accions, com per exemple el lliurament, per Nadal, de 15 lots a cada una de les set associacions parroquials, el finançament a les set associacions per l’actualització dels seus equips informàtics, el lliurament de 2.000 Euros al fons obert per Govern en relació a la pandèmia, i un programa de formació en l’aplicació ZOOM als deu membres de la Junta.
En resum, estratègia de petites accions, de negociació, de donar-nos a conèixer, i de servir al col·lectiu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT