PUBLICITAT

Ramon Viñas i Farré

La mort, a Barcelona, el dia 19 de novembre del 2020, del doctor Ramon Viñas i Farré, nascut a Montblanc el dia 6 de juny del 1946, suposa la pèrdua «d’una persona que ha estimat i tractat amb objectivitat els temes andorrans», en paraules seves, i pels que hem tingut la sort de conèixer-lo, i d’un gran amic d’Andorra i al qual li devem també agraïment, estima i record, per la seva valuosa contribució en la millora del coneixement andorrà de certs temes delicats políticament i rellevants jurídicament.
L’interès, prolongat en el temps i aprofundit en els temes,  per Andorra, de la part de Ramon Viñas i Farré, segurament, hagi estat acompanyat per alhora diverses circumstàncies, entre elles, el ser professor de Dret Internacional, primer a Saragossa i després a Barcelona, i ser Andorra l’estat, o territori amb frontera, més pròxim que devia tenir; el ser originari de Montblanc i haver tingut el copríncep episcopal Joan Martí Alanis relacions amb dita ciutat, havent nomenat de veguer episcopal a Francesc Badia i Batalla nascut a la mateixa ciutat; i encara, la seva relació d’amistat amb l’Antoni Morell i Mora... Siguin quines fossin les raons, benvingudes han estat.
Deixant a part la producció escrita no relativa a Andorra i cenyint-nos a aquesta, cal esmentar almenys:
–El Treaty Making Power y la representación internacional de Andorra, RJC, 1976,pp. 53-76.
–La nacionalitat andorrana, Institut d’Estudis Andorrans, 1980, Barcelona, pp.136.
–La normativa andorrana sobre nacionalidad, In RJC, 1980, pp725-756.
–Nationalité Andorre, In JCl Rep.Notarial, 5/1983.
–Notas para una reforma del Código de la Nacionalidad Andorrana, In Riv.dir.int. 1983, pp.87-93.
–La protección de los andorranos en el extranjero y el establecimiento de relaciones consulares con el principado de Andorra, In Libro H. Luis Martin Ballesteros, Zaragoza, 1983, pp.639-663.
–Las sucesiones ab intestato en derecho andorrano,In Anuario de Derecho Internacional,1979-1981, pp.379-387.
–Alguns aspectes del sistema successori andorrà. Influència del Dret català, In La reforma de la Compilació. El sistema successori. Materials 3 jornades de Dret català a Tossa, Barcelona, 1985, pp.271-279.
–Las sociedades civiles y mercantiles en Andorra. Evolución legislativa y derecho vigente, In Derecho civil del Principado de Andorra, t. I, Barcelona, 1986, pp.319-352.
–El régimen de los trabajadores fronterizos en las relaciones de vecindad hispano-andorrana, In Las relaciones de vecindad, San Sebastián, 1987,pp.327-333.
–Nacionalitat i drets polítics al Principat d’Andorra, Ed. Andorra avui, 1989, La Seu d’Urgell, pp.224.
–El ius monetae del Copríncep Episcopal, In La moneda a Andorra, amb Pere Canturri i Pere Matamales  Banc Agrícol i Comercial d’Andorra, 1991, Encamp,  pp.63-80
–La numismàtica moderna del Principat d’Andorra,bis anterior, pp.81-86
–La nacionalitat andorrana: present i futur, In La identitat nacional, Societat Andorrana de Ciències, 3a diada andorrana a la UCE-1990, 1996 Andorra la Vella pp.97-102
–Regimen de la nacionalidad y de la extranjeria en el derecho andorrano, In Andorra en el ámbito jurídico europeo, XVI Jornadas de la AEPDIRI 1995, Marcial Pons, 1996, Madrid, pp.143-192.
–Reconocimiento y ejecución de decisions judiciales y de laudos arbitrales extranjeros en Andorra, bis anterior, pp.193-202.
–Democràcia i respecte pels drets humans a Andorra segons el Manual Digest, In Manual Digest reedició Consell General del Principat d’Andorra feta per Fundació Caixabank, 2000, Andorra la Vella, pp.672.
–Dret internacional privat del Principat d’Andorra, volum 1, Marcial Pons,  2002, pp.288.
–Sucesiones y testamentos en derecho internacional privado andorrano, In Perspectivas del Derecho sucesorio en Europa, Congreso Ud’A-DDEIUB-2007, Marcial Pons, Madrid, 2009, pp.17-40.
–La nacionalitat andorrana en una societat globalitzada, In L’andorranitat, Societat Andorrana de Ciències, 21 diada andorrana a la UCE-2008, La Seu d’Urgell, 2009, pp.145-150.
–Dret internacional privat del Principat d’Andorra, volum 2, Persona, família, successions i testaments, Universitat d’Andorra-Fundació Crèdit Andorrà, Encamp, 2009,pp.384.
–L’adquisició de la nacionalitat andorrana per residència, In La nacionalitat andorrana, Societat Andorrana de Ciències, 26 diada andorrana a la UCE-2013, Andorra la Vella, 2014, pp.263-266.
–Pròleg al llibre L’edificació en el dret andorrà, de Pere Figuereda i Cairol, 2018, Societat Andorrana de Ciències, Andorra la Vella.
El director del Centre de Barcelona d l’Institut d’Estudis Andorrans Lluís Puig i Ferriol, recorda en el llibre de 1980 que iniciava les publicacions del centre, «es tracta indiscutiblement d’una aportació fonamental a la bibliografia jurídica andorrana, encara avui excessivament limitada».
La catedràtica de Dret internacional privat de la UB Alegria Borràs, en el pròleg del llibre de 1989 escriu: «[...]obra que goso qualificar de valuosa i útil... Prologar un llibre és creure en el seu interès, veure les vies que obre per a altres treballs, donar el mèrit que correspon per haver-lo escrit i valorar la  seriositat amb la qual el treball ha estat realitzat. I en aquest sentit l’obra del doctor Ramon Viñas reuneix tots aquests elements».
I la mateixa catedràtic, Alegria Borràs, en el pròleg del llibre de 2009 escriu: «Al llarg de les pàgines d’aquesta obra apareixen opinions de l’autor amb vista al futur. Són opinions doctrinals, que no intenten imposar res però que responen a les tendències actuals i més progressistes, a la vegada que realistes, del dret internacional privat. El que es diu en aquesta obra és important si es pensa en una nova estructuració del sistema que respondria a les necessitats reals del país i a les exigències de l’entorn més proper... 
L’obra del professor Viñas és d’un gran rigor, no tan sols quant a la substància, sinó també des del punt de vista sistemàtic, ja que en cada matèria, segons resulti adient, incorpora la qüestió de la competència d’autoritats, llei aplicable, reconeixement i execució, i cooperació d’autoritats... L’autor, davant la notòria absència de normes positives, utilitza àmpliament la jurisprudència andorrana, però no es queda aquí.
Així com la jurisprudència es nodreix sovint d’elements doctrinals, d’elements de dret comparat o de dret convencional del qual Andorra no és part, Ramon Viñas dona una sèrie d’elements, en particular de dret comparat i de dret convencional, que poden ser útils per tal d’afrontar les necessitats actuals, i cal destacar que es prenen en consideració els profunds canvis que s’han produït en el si de la societat andorrana dels últims anys. En conjunt, doncs, he de dir que es tracta d’un treball d’investigació necessari, que culmina la feina ja feta en el volum anterior i que serà, sens dubte, una obra de referència sobre el dret internacional privat andorrà actual». 
Hem tingut la sort de comptar amb una persona amb talent i intel·ligència visionària, d’una extraordinària energia, que a través de les seves idees i obres escrites ha inspirat la transformació andorrana dels darrers 45 anys, de manera discreta però clara i sòlida.
En ocasió de la seva acceptació a formar part de la Secció Acadèmica del Coneixement de la Societat Andorrana de Ciències, el 6 de maig de l’any 2019 va escriure, acceptar-ho amb senzillesa és la millor manera de donar gràcies per un bon favor rebut, utilitzant paraules  de l’escriptor americà  George Macdonald.
La matèria es transforma i ens deixa, però la seva obra i el seu mestratge ens continuaran  acompanyant. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT