PUBLICITAT

TOC, trastorn obsessiu compulsiu

És un trastorn que altera el comportament per complet, des dels pensaments fins a la conducta i en conseqüència té efectes negatius sobre les emocions. Són actes repetitius que si no són consumats causen un nivell elevat d’estrès. La persona és conscient de l’absurd del seu comportament però no pot evitar-lo, o el realitza o entra en estat d’ansietat. Aquests actes poden ser pensaments de maldat, és a dir, causar mal aliè, com també poden ser conductes de neteja, d’ordre, de comprovació, desinfecció, etc. Qualsevol hàbit o rutina diària pot convertir-se en TOC, des de cuinar fins a fer el llit.
Són conductes exagerades, com poden ser netejar sobre net, rentar-se les mans quan saps que te les acabes de rentar, comprovar que la porta està tancada quan ja ho has fet 10 vegades seguides, lligar-te les sabates cinc vegades seguides, és a dir, desfàs el nus una vegada i una altra i així amb qualsevol cosa que facis. Et tornes esclau dels teus pensaments.
Veient el temps que se li dedica es converteix en un trastorn discapacitant, si ets estudiant, tindràs seriosos problemes per a seguir el fil de les classes i en part perquè arribaràs tard moltes vegades. Si ets treballador, et passarà igual però amb pitjors conseqüències, pots arribar a perdre la feina, dediques massa temps als rituals durant la jornada laboral i això minva la teva productivitat. Estàs massa temps lligant-te els cordons de les sabatilles, comprovant que la porta estigui tancada, encenent i apagant les llums més de 50 vegades, per a comprovar que estan apagades, etc. 
En quan a les seves característiques, son les obsessions i les compulsions, les primeres són idees o imatges repetitives, com ara, - he tancat bé? - ho he deixat ordenat? - he netejat? - O també afirmacions, - sinó no faig això o allò el meu ser estimat sofrirà un accident!- Per part seva, les compulsions són rituals, són conductes repetides de manera exagerada, es duen a terme per a rebaixar el nivell d’ansietat. Es recorre al pensament màgic, és la necessitat de tenir sota control qualsevol situació. Es té la creença que els propis pensaments negatius poden causar danys directes.
Per exemple, discuteixes amb algú i li desitges qualsevol desgràcia, passats uns dies t’assabentes que ha tingut un accident, doncs automàticament et sentiràs responsable de  la situació. Estàs convençut que els teus pensaments han tingut alguna cosa a veure. A causa d’això, la pròxima vegada que tinguis pensaments negatius cap a algú, usaràs qualsevol eina mental per a evadir-los, per a allunyar-los de la teva ment. Per exemple comptaràs els cotxes que veus passar i potser sumes els números de la matrícula, també pot ser que comptis els graons que vas trepitjant, etc. Hi ha una infinitat de rituals mentals possibles.
T’estic tutejant perquè tens moltes probabilitats de tenir-ne un, ja que ho pateix el 2% de la població mundial i no distingeix entre sexes, ho pateixen tant homes com dones per igual. Amb la qual cosa, vist que a Andorra som al voltant de 80.000 habitants, ha d’haver-hi prop de 1.600 persones afectades amb aquest trastorn.
Majoritàriament s’adquireix en l’adolescència i és de summa importància parlar amb els amics d’ell i acceptar-ho, perquè si no, amb el temps començaràs a mentir per a emmascarar la conducta patològica, per vergonya, t’inventaràs excuses per a justificar-la. Diguem que estàs prenent un cafè amb els teus amics i et cau el telèfon al terra, una vegada el recullis, a causa del teu TOC de desinfecció, tindràs unes ganes terribles de netejar-lo però acabes de tornar del lavabo justament per això mateix, t’has anat a rentar les mans. En conseqüència, t’inventaràs alguna cosa per a justificar la teva tornada al lavabo i això succeeix igual per a qualsevol TOC que tinguis.
Igualment, dir que es desconeix l’origen però s’ha demostrat que és multifactorial, és a dir, que són diversos factors els desencadenants, entre ells la biologia de la persona, la seva comunicació neuronal. És un excés de dopamina o falta de serotonina. No obstant això, per part de la cognició (la manera de pensar), pot ser causat per un moment d’estrès. La persona no ha sabut gestionar aquest estat i ha associat una conducta en concret amb calma. Per exemple, fregar-se les mans o comptar fins a 100 li ha estat beneficiós per afrontar un examen, l’ha aprovat i creu erròniament que actuant d’aquesta forma, aprovarà qualsevol examen que faci. Aquesta conducta s’ha tornat el seu amulet de la sort. Aquesta manera de pensar ho explica bé la fal·làcia HAD-HOC, consisteix a associar un fet, perquè ha succeït just després d’un altre, sense tenir en compte cap altre factor.
Per exemple, els teus pares discuteixen diàriament i com no vols que se separin et fregues les mans 30 vegades seguides, cada mitja hora, aquesta conducta et calma i a sobre, passats 6 mesos les discussions cessen i creus erròniament que la teva conducta ha tingut alguna cosa a veure. A partir d’aquest moment cada vegada que visquis un moment d’angoixa, et fregaràs les mans 30 vegades seguides. Has condicionat la calma de l’ansietat al fregament de les mans. Dit d’una altra manera, la conducta compulsiva és la manera de calmar l’ansietat generada pels pensaments i/o les imatges que ens vénen a la ment. Segons la personalitat de cadascun i hàbitat, adquirirem una conducta o una altra.
D’altra banda, he d’afegir que la ciència ha avançat molt en aquest camp i actualment la teràpia amb més èxit per a superar aquest trastorn és la TCC, Teràpia Cognitiva Conductual, concretament l’exposició amb prevenció de resposta. Es tracta d’exposar-nos enfront de l’obsessió i evitar que realitzem la conducta compulsiva de compensació. Es tracta d’anar reduint la quantitat de vegades que realitzem aquesta conducta. És una forma d’habituació a la situació estressant.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT