PUBLICITAT

I arriba l’escudella

Ja sabeu que m’agrada molt gaudir de totes les tradicions del meu país i ara arriba l’escudella i, enguany, tampoc es podrà gaudir d’aquesta tradició que té lloc a totes les parròquies, exceptuant Sant Julià de Lòria que celebra l’escudella de Sant Sebastià. Doncs sí, aviat ja arriba la data de l’Escudella de Sant Antoni i de Sant Sebastià a Andorra acompanyada de neu i un temps molt fred que ja ha arribat uns dies abans de la setmana dels Barbuts. I com sol succeir des que va aparèixer la Covid-19, l’escudella ha quedat anul·lada, excepte a Canillo i Encamp que la repartiran des del cotxe. Per descomptat, la benedicció per part del mossèn de l’escudella i els Encants de Sant Antoni a Encamp, on té lloc una subhasta de productes alimentaris feta pel rector i els manadors de la parròquia, com ara coques, bulls, orelles i peus de porc, etc., amb la finalitat de recaptar diners per a obres socials, també han estat anul·lats per por de la pandèmia.

Al meu parer, és una pena que no es pugui realitzar com cada any l’escudella i trobo que la iniciativa d’Encamp d’haver realitzat l’esforç d’idear una estratègia eficaç i segura que permeti adaptar el repartiment d’aquest àpat als veïns és una bona opció per mantenir viva aquesta tradició, molt arrelada al país, encara que sigui una mica de forma simbòlica, perquè faltarà el millor d’aquest àpat: la convivència i la reunió de tota la població per menjar en bona companyia aquest plat d’escudella cada any.

Així, aquest any, no tindrem olles d’escudella bullint enmig de la plaça mentre les remouen els escudellers, sinó que aquest àpat serà cuinat en una cuina amb totes les mesures de seguretat, però una bona opció si vols menjar escudella enguany és acudir el dia 15 al migdia amb el teu cotxe a la plaça dels Arínsols a Encamp per recollir el teu plat, un màxim de quatre racions per vehicle, i gaudir-la a casa teva. Jo aquest any crec que no ho faré, més que res per falta de temps. A Encamp, a més, es podrà comprar el plat de ceràmica i la cullera tradicional, de l’edició d’enguany, amb la imatge de l’església de Sant Miquel de la Mosquera per 8 euros a les oficines de turisme, al servei de tràmits i a les dependències del Departament de Cultura i Afers Socials.

L’escudella de Sant Antoni s’ha mantingut com una tradició ininterrompuda fins a l’actualitat des de que a principis dels anys 70 un grup d’amics de l’avinguda Meritxell que celebraven el seu sant el dia de Sant Antoni van decidir festejar-lo oferint escudella i carn d’olla a tots els veïns, així van recuperar una tradició centenària, ja que en aquesta data s’acostumava a donar menjar als més pobres.

Ja no em queda més que acomiadar-me fins a la pròxima i desitjar que molt aviat tots puguem gaudir de les nostres tradicions al cent per cent. De veritat, ho necessitem! 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT