PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors una breu explicació de l’Impost sobre els Habitatges Buits (d’ara en endavant, IHB).

La Llei 3/2019, del 17 de gener, de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges, a l’article 26, va configurar l’IHB, que vetlla per la funció social de la propietat i l’accés a un habitatge digne, tot respectant el dret a la propietat dels ciutadans.

Aquest impost recau sobre la propietat d’habitatges buits; s’entén per habitatge buit l’habitatge susceptible de ser arrendat i que està desocupat durant com a mínim dos anys, sempre que no es tracti d’algun dels supòsits exclosos de gravamen. El fet d’ocupar l’habitatge fins a tres mesos a l’any no impedeix que s’apliqui l’impost. En cas que es deixi de considerar com a habitatge buit, no es pot tornar a declarar com a habitatge buit fins que hagin transcorregut dos anys des que hagi deixat de ser ocupat. En qualsevol cas, no s’entenen com a habitatges buits a efectes de l’impost:

a) Les segones o terceres residències per a ús familiar, de vacances o de lleure.

b) El domicili fiscal o el domicili social de l’obligat tributari.

c) Els béns immobles afectes al desenvolupament d’una activitat econòmica.

d) Els supòsits de canvi d’habitatge per raons laborals o de salut.

e) Els pisos que estiguin en venda de forma inequívoca mitjançant una agència immobiliària.

D’altra banda, són obligats tributaris les persones físiques o jurídiques propietàries d’habitatges buits sense causa justificada durant més de dos anys. Tanmateix, els obligats tributaris s’han de registrar al Registre d’Habitatges Buits (RHB) el qual està format pels obligats tributaris de l’IHB per a que hi inscriuen els habitatges buits, mitjançant el formulari «050 - Registre d’Habitatges Buits (RHB)». En aquest sentit, la inscripció a l’esmentat registre porta associada l’assignació del Número d’Identificació de l’Habitatge (NIH) que és el número que l’Administració Tributària assigna a l’habitatge buit en el moment de presentar la declaració d’alta al RHB.

Els obligats tributaris de l’IHB han de presentar una declaració d’alta a l’RHB, mitjançant el formulari «050 - Registre d’Habitatges Buits (RHB)», en el termini de dos mesos des del moment en què l’habitatge tingui la consideració d’habitatge buit a efectes de l’impost. En deixar de ser propietaris d’habitatges buits a efectes de l’impost, els obligats tributaris de l’IHB han de presentar una declaració de baixa al RHB en el termini de dos mesos des que aquest fet es produeixi, mitjançant el formulari «050 - Registre d’Habitatges Buits (RHB)».

L’obligat tributari ha de comunicar la modificació de qualsevol dada què s’ha informat l’RHB, mitjançant el formulari «050 - Registre d’Habitatges Buits (RHB)», en el termini d’un mes des que s’hagin produït els fets que en determinen la presentació. Per a cada inclusió o exclusió d’un habitatge en l’RHB, l’obligat tributari ha de presentar una declaració de modificació al Registre esmentat, mitjançant el formulari «050 - Registre d’Habitatges Buits (RHB)», en el termini de dos mesos des que l’habitatge tingui la consideració, o deixi de tenir-la, d’habitatge buit a efectes de l’impost.

L’Administració tributària liquida l’IHB el 31 de març respecte dels habitatges buits que constin en l’RHB el 31 de desembre de l’any anterior, cosa que es notifica mitjançant la presentació del rebut a la domiciliació bancària. La quota de liquidació de l’IHB és el resultat de multiplicar el nombre total de metres quadrats de superfície útil de cada habitatge buit per 5,05 euros. En el cas de tractar-se d’una copropietat es liquidarà pels metres quadrats resultants d’aplicar el coeficient de participació de l’obligat tributari en la copropietat.

Al respecte, per a omplir el Formulari 050 – registre d’habitatges buits caldrà comunicar en primer lloc el tipus de declaració, si es tracta de l’alta o la baixa de l’obligat tributari en l’RHB o bé d’una modificació, per incloure un habitatge buit a l’RHB o excloure-l’, o modificar alguna de les dades de les quals s’ha informat a l’RHB. Així mateix, s’hauran de comunicar les dades del declarant del formulari: (núm. de registre tributari [NRT], nom i cognoms o raó social, núm. de passaport/DNI, data d’alta/baixa del declarant al RHB) i les dades de l’habitatge: (núm. d’identificació de l’habitatge [NIH], superfície útil, tipus de registre, data/parròquia/població/carrer/núm./pis/porta/complement) i procedir si escau a la liquidació de l’IHB segons la superfície útil que s’ha de liquidar i la quota de liquidació.

D’altra banda, els articles 12 i 13 del Reglament de l’Impost sobre els Habitatges Buits estableixen que l’Administració Tributària tindrà la potestat de realitzar requeriments als obligats tributaris d’aquest impost i realitzar les pertinents comprovacions sobre discrepàncies a la determinació de si l’habitatge es troba buit als efectes de l’IHB.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT