PUBLICITAT

Vacunes i geopolítica

quan aquest article surti a EL PERIÒDIC, quedaran molts pocs dies perquè començi la vacunació anti-Covid a Andorra, en petits grups i per la primera de les dues dosis. Ens inunden amb imatges europees de les primeres persones vacunades (sobretot que es mantingui la igualtat de gènere), del transport dificultós dels vials, per la temperatura necessària a mantenir. 

Però, s’ha de dir, Europa no ha estat la primera en la vacunació. El Brasil, l’Índia, l’Argentina, el Perú o Indonèsia, fa dies, pocs, però ja han començat. Què passa? Per què aquests no surten a les notícies europees o americanes?

Molt senzill. Perquè aquelles vacunes que arriben a Amèrica del Sud o Àsia, no són de Pzifer ni de Moderna. Són russes o xineses. Ja en la fase anterior de desenvolupament, quan es valorava l’eficàcia del test en una mostra de la població, la premsa occidental expressava els seus dubtes sobre la fiabilitat de la prova test i, fins i tot es feia broma sobre els possibles efectes secundaris. Per exemple, basant-se en el fet que la mostra era especialment reduïda i en el poc temps deixat per constatar possibles efectes secundaris. 

Però aquesta mateixa premsa occidental era especialment condescendent amb les fases prèvies de les tres vacunes esmentades: Pfizer, Moderna i Oxford-Astra Zeneca. Donat, per cert, que les grans xarxes de comunicació europees i americanes disposen d’oficines estables a Rússia i la Xina, amb equips de periodistes professionals, sorprèn com a mínim, el tracte lleuger donat, a les al menys tres vacunes una russa i dues xineses conegudes. Imatges ràpides s’han donat sobre avions russos arribant a Lima amb la Sputnik V.

Sens dubte, el nivell tecnològic i professional dels equips que, durant menys d’un any, han estat treballant per que Pfizer i Moderna arribin on han arribat, segurament el dossier vacunes covid forma part de l’existent tensió geopolítica entre Orient, inclosa Rússia i Occident.

No siguem massa naifs i recordem que el sector farmacèutic, a l’economia occidental és, junt amb el tecnològic, energètic, bancari i automobilístic, un dels capdavanters, en les borses de Nova York, Londres i Frankfurt. 

Els milers de milions d’euros de la vacunació massiva de la població de fet van cap a multinacionals occidentals del sector farmacèutic. Algú podrà fer quatre números, sabent la quantitat de vials comprats per la Unió Europea i el preu pagat i el mateix pel govern nord americà.

Sense menystenir ningú, ni encara menys, la validesa de les vacunes, en el fons, és capitalisme pur. Algú pot acceptar la compatibilitat de guanyar diners i, al mateix temps tenir cura de la població. Fins i tot es podria arribar a argumentar que ha estat el model econòmic occidental el que ha propiciat la creació, del no res, de, al menys tres vacunes eficients i en un temps rècord. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT