PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem recordar amb els lectors les implicacions tributàries relacionades amb els premis de la loteria de Nadal a Espanya, obtinguts per persones físiques que siguin residents fiscals al Principat d’Andorra.

Aquests premis estan sotmesos a l'Impost sobre la Renda de No Residents a Espanya (d’ara en endavant, IRNR) mitjançant un gravamen especial, que grava els premis de les loteries i apostes organitzades per la Sociedad Estatal Loterías y Apuestas del Estado (SELAE) i pels òrgans o entitats de les comunitats autònomes, així com dels sortejos organitzats per la Creu Roja Espanyola i de les modalitats de jocs autoritzades a l'Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE).

El gravamen s'exigeix de forma independent respecte de cada dècim, fracció o cupó de loteria. Aquests premis suporten en el moment de cobrament, una retenció o ingrés a compte que ha de practicar l'organisme pagador del premi. Al respecte, estan exempts de gravamen els premis on l'import premiat sigui igual o inferior a 40.000 euros, mentre que els premis superiors tributen sobre la part que excedeixi els 40.000 euros, per tant la base imposable del gravamen estarà formada per l'import del premi que excedeixi de la quantitat exempta.

En el cas que el premi fos de titularitat compartida, la quantia exempta es prorratejarà entre els cotitulars en funció de la quota que els correspongui.

La tributació s'estableix per als contribuents no residents sense establiment permanent en els mateixos termes que per l'IRPF a Espanya, però amb les especialitats que a continuació s'indiquen.

Aquests premis estaran sempre subjectes a retenció o ingrés a compte de l’IRNR, existint l'obligació de practicar-la encara que el premi no sigui tributable a Espanya en virtut de conveni per evitar la doble imposició que resulti aplicable al contribuent no resident.

El percentatge de retenció o ingrés a compte serà del 20%, el qual coincideix amb el tipus de gravamen especial, i per tant, la base de retenció o ingrés a compte vindrà determinada per l'import de la base imposable del gravamen especial.

Per tot l’esmentat, els contribuents que haguessin obtingut els premis estaran obligats a presentar una declaració per aquest gravamen especial, determinant l'import del deute tributari corresponent, i ingressant consegüentment el seu import. No obstant això, no existirà obligació de presentar la citada declaració quan el premi obtingut hagués estat de quantia inferior a l'import exempt o s'hagués practicat en relació amb el mateix la retenció o l'ingrés a compte.

En aquest sentit, segons l’establert a l’apartat primer de l’article 20 del Conveni entre el Principat d'Andorra i el Regne d'Espanya per evitar la doble imposició en matèria d'impostos sobre la renda i prevenir l'evasió fiscal, relatiu a altres rendes «les rendes d’un resident d’un Estat contractant, vinguin d’on vinguin, no previstes en els articles precedents d’aquest Conveni són imposables exclusivament en aquest Estat».

Atès l’establert amb anterioritat, les rendes obtingudes per persones físiques residents al Principat d’Andorra arrel que la seva butlleta resulti premiada només podran ser imposables a tributació en el seu país de residència, és a dir, al Principat d’Andorra.

En aquest sentit, es podrà sol·licitar l’esmentada devolució de la retenció del 20% per part de la persona agraciada davant l’Administració Tributària espanyola. El fet d’haver suportat una retenció o ingrés a compte a un tipus impositiu que coincideix amb el del gravamen especial, no es converteix en una tributació final ja que s'estableix la precisió que quan s'haguessin ingressat a l’Administració Tributària quantitats, o suportat retencions a compte per aquest gravamen especial, en quanties superiors a les quals es derivin de l'aplicació d'un conveni per evitar la doble imposició, es podrà sol·licitar aquesta aplicació i la devolució consegüent.

Pel que fa a la tributació al Principat d’Andorra d’aquest tipus de premis s’ha de tenir present que l’obtenció d’un premi de loteria és considerat per a l’obligat tributari com un guany de capital segons l’establert a l’apartat primer de l’article 24 del Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del Text Refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (d’ara en endavant, TRLIRPF)

D’altra banda, s’ha de tenir en consideració que l’exempció prevista en la lletra o de l’article 5 del TRLIRPF no seria d’aplicació degut a que es refereix als premis que procedeixin dels jocs d’atzar autoritzats per la Llei 37/2014, de l’11 de desembre, de Regulació dels Jocs d’Atzar, i per tant atès que la loteria de Nadal de Espanya no rep aquesta consideració, el premi no estaria exempt.

Per tot l’anterior, el premi obtingut arrel de la loteria de Nadal a Espanya seria imposable a Andorra a l’IRPF de l’obligat tributari integrant-se a la base de tributació de l’estalvi, minorada en la reducció per mínim exempt de les rendes de l’estalvi regulada a l’article 37 del TRLIRPF i tributant al tipus general de l’IRPF del 10%.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT