PUBLICITAT

Una nova editorial a Andorra

Curiosament la crisi, el desconcert i la incertesa són l’adob ideal pel naixement de les millors editorials. Com flors hivernals que s’obren pas entre la neu, creixen resistents, valentes, infatigables, tenaces, desconfiades dels anys de bonança i assumint des del seu floriment la tasca editorial com una lluita a contracorrent. I precisament així neix ara Trotalibros Editorial, una editorial andorrana amb una clara vocació internacional. Jove, fresca, ambiciosa i radicalment independent, Trotalibros és una clara aposta per l’alta literatura.
Malgrat els vents furiosos que regnen la caòtica actualitat, malgrat la immediatesa amb la qual avui exigim tot plaer i aprenentatge, Trotalibros neix segura de si mateixa, amb les seves arrels fortes. Es tracta de la primera editorial del món que sorgeix del fenomen de BookTube i Bookstagram, comunitats virtuals que han connectat lectors de tot el món.
Darrere Trotalibros hi sóc jo, Jan Arimany, un lector de vint-i-set anys. Després de passar-me’n vuit publicant la meva opinió sobre els llibres que llegia (sigui escrita al blog o parlada al canal de YouTube, un canal que avui suma més de 12.000 subscriptors), després de deixar la meva carrera com a advocat per intentar dedicar-me al que m’apassiona, després d’estudiar edició internacional a Londres, després de treballar a Edicions del Periscopi i Vicens Vives, després de suar cada rajola que he anat encaixant durant aquest últim any, obro les portes d’aquesta l’editorial.
Trotalibros Editorial s’especialitzarà a recuperar llibres atemporals de la literatura universal injustament enterrats en l’oblit, treure’ls-hi la pols i donar-los l’oportunitat de tornar a conquerir lectors. Trotalibros serà un proveïdor de segones oportunitats a aquestes històries extraordinàries, inoblidables, que no deixen indiferent al lector i que, inexplicablement, en un moment donat, es van enfonsar en l’oceà tempestuós de novetats passatgeres. Com diu la Nobel Louise Glück, «el que torna de l’oblit, torna per trobar una veu». Trotalibros vol ser la veu de tots aquests llibres. I, un cop rescatats, els vol coronar amb traduccions i un procés editorial basat en l’excel·lència més autoexigent, els vol vestir amb una tapa dura i un disseny atractiu i atent a cada detall desenvolupat per l’estudi andorrà Klapp.
Trotalibros, que aspira a ser un actor rellevant al panorama editorial en castellà, un ambaixador literari d’Andorra, un segell prestigiós i un punt de trobada entre lectors d’arreu, s’estrena el pròxim 20 de gener amb la publicació de La guardia, de Nikos Kavadías, un llibre extraordinari que s’endinsa en les converses, els pensaments i els records dels solitaris i melancòlics mariners que passen els seus dies i les seves nits en alta mar, en un vaixell mercant. Kavadías va dipositar tota la seva força poètica i moltes de les seves pròpies vivències com a radiotelegrafista en l’única novel·la que va escriure, considerada un clàssic imprescindible de les lletres gregues. De fet, el mateix Kavadías no va tenir mai família ni un lloc que pogués anomenar casa. A excepció dels anys de la Segona Guerra Mundial, que va combatre a Albània, va viure tota la vida al mar, recorrent les vores dels continents i de tantes cultures i llengües diferents. Tal com diu un dels mariners a la novel·la: «jo, a terra, em marejo».
El 10 de febrer es publicarà el segon llibre, El palacio de hielo, una petita gran novel·la sobre l’amistat i la pèrdua en la infantesa que vessa lirisme i sentiment, l’obra mestra de l’autor noruec Tarjei Vesaas, tres vegades candidat al Premi Nobel de Literatura. I no, el títol no fa referència al palau que és l’orgull de Canillo i del país, sinó a una cascada congelada a l’interior de la qual s’hi perd una nena. Vesaas conjuga a El palacio de hielo la força de la naturalesa amb les emocions dels seus personatges tot creant una història absolutament fascinant.
Aprofitant totes les oportunitats que dona internet i el talent nacional, unes veus que fan eco i provoquen allaus, així com una distribució de primera categoria a tot l’estat espanyol, Trotalibros Editorial obre les portes i publicarà set llibres durant el seu primer any de vida. Demà a les 19:30 h s’estrena el vídeo de presentació al seu canal de YouTube (www.youtube.com/trotalibros), on se servirà pluja de detalls.
No és casualitat que l’emblema de l’editorial sigui un far. El primer llibre que publica l’editorial és mariner, els fars són sentinelles del món conegut, la seva llum és l’última cosa que veuen els argonautes abans d’endinsar-se en l’homèrica fantasia dels oceans capritxosos i la primera abraçada que reben en tornar a les seves Ítaques. Sota un far vaig començar a llegir i un far és el que ara aixeco entre les muntanyes del Pirineu. Un far per mirar ben lluny, allà on la millor literatura ens vulgui portar; estem a les seves mans. En la nit més fosca, en la boira de la incertesa més interrogativa es deixen veure «primer les dues espurnes, després el feix de llum més intens i prolongat, la llum del far. Ja l’havien encès». (Virginia Woolf, Al far). H
Editor de Trotalibros

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT