PUBLICITAT

Manem o governem

Durant la pandèmia que estem vivint i, concretament, en aquesta segona onada, ha quedat de manifest que hi ha comuns que cuiden i escolten els seus conciutadans i d’altres que solament volen el poder i no els importa gaire l’opinió de la ciutadania.

Per a mostra un botó: alguns comuns van mostrar la seva empatia cap als seus conciutadans durant el període de confinament amb la finalitat d’alleugerir i alegrar una mica un ambient tant summament quiet i callat dels carrers de la parròquia, com per exemple el Comú de la Massana, que va organitzar una petita rua amb personatges infantils per a la il·lusió dels més petits de la parròquia. Iniciativa molt celebrada i ràpidament seguida per altres comuns com el d’Escaldes-Engordany, Canillo i Andorra la Vella.

Malauradament, no sempre estem tots d’acord ni s’encerten totes les decisions i, per això, us voldria exposar el que considero que han estat pràctiques desencertades per a la població d’Andorra la Vella i per extensió a la resta del país.

En el marc de l’actualitat, tenim diversos i molt notables exemples i problemes a la capital.

Podríem començar parlant del famós telefèric del Pic de Carroi, que malgrat totes les crítiques, campanyes, recollides de firmes en plataformes virtuals en contra i la crisi econòmica que ens ha comportat la Covid-19, el comú vol continuar tirant endavant amb el projecte, tot i la gran despesa econòmica que representarà per a les arques públiques, tant de l’actual mandat com dels futurs. I tota aquesta història sense tenir en compte l’impacte visual i natural que tindrà per al nostre país i sense oblidar que menysté l’opinió de molts andorrans. Crec que els ciutadans d’Andorra la Vella es mereixen unes reunions de poble on es presenti el projecte i les seves implicacions en els diferents àmbits i, per què no, una votació per decidir el futur de l’esmentat giny.
Un altre clar exemple que podem extreure de les pràctiques del comú de la capital és la famosa roda de fira o nòria, com li diu la població, i la pista instal·lada fa pocs dies de Megabross, una atracció semblant a una muntanya russa emplaçada a la plaça del The Cloud, on antigament hi havia la seu d’Andorra Telecom i dels Bombers.


Aquestes atraccions, que en una altra època poden arribar a crear un ambient festiu i ser un al·licient per a la gent que ens visita i fins i tot per atreure la del país, són una font de despesa innecessària, tenint en compte el context de pandèmia. Podríem prendre exemple dels ajuntaments d’algunes comunitats del sud d’Espanya, els quals han decidit destinar gran part dels fons de les decoracions de Nadal a atendre les necessitats dels seus conciutadans i dels diferents negocis de la regió.

Per últim, podem veure que el conegut Poblet de Nadal és quasi la firma del comú. Certament, el Poblet de Nadal és molt maco, com a mercat temàtic, i el turista que ens visita queda gratament sorprès per aquest, uns turistes que aquest any difícilment podran arribar al nostre país. D’altra banda, també és un punt d’afluència i trobada d’amics i familiars, que en el moment d’una pandèmia com la que estem vivint i estant la Ro (número de reproducció) al voltant l’1, la qual cosa pot resultar contradictori, però que des de la Casa Comuna han decidit durant l’últim mes seguir endavant, tot i les dades epidemiològiques. Contràriament, al que va passar amb la Festa Major d’Andorra la Vella o amb la Fira, les quals no van voler tirar endavant, tot i ser esdeveniments històrics (la primera data de principis del segle XX i la fira moderna d’Andorra compta amb 42 anys d’antiguitat). Òbviament que ni la fira, ni la Festa Major aquest any no tocaven, però tampoc el Poblet de Nadal ni tot el que aquest comportarà.

El comú i els seus integrants haurien de ser uns dinamitzadors de la vida social i econòmica en la parròquia, però també han de saber quan cal dinamitzar al poble i quan cal gestionar les arques comunals per a atendre correctament les necessitats dels seus ciutadans. 

Objectivament penso que el Comú d’Andorra la Vella ha tingut molt poca vista en la campanya de Nadal a la capital i que aquests haurien de deixar-se d’intentar fer-se veure internacionalment i potser mirar primer els problemes que tenim al país i, concretament, a la nostra parròquia o dit d’una altra manera: deixar-se de postureig, com diu la gent del poble. 

Amb el ritme que estan portant, algunes famílies necessitaran les llums de Nadal que il·luminen el carrer per a poder il·luminar-se a casa. Per a finalitzar, sols recordar el que va dir el periodista Juan Luis Cebrián: «Gobernar no es mandar, por mucha mayoría que se tenga.» Per tant, potser el Comú d’Andorra la Vella hauria de comptar amb l’opinió de la ciutadania a l’hora de prendre certes decisions a la parròquia. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT