PUBLICITAT

LAndart, sumar emocions

Un bon dia de la primavera 2015, ens vam sorprendre en veure una llarga lona blanca estesa verticalment a la tartera de Carroi. Aquesta instal·lació va generar molta expectativa. Fins i tot, es va arribar a pensar que es tractava d’una pancarta de protesta. Però, no! Aquell bon dia, arrencava la 1a Biennal Internacional de LAndart. Segurament, en aquell moment, molts de nosaltres desconeixíem el concepte d’art integrat en espais naturals, més enllà de les fonts o les escultures en els parcs urbans. Però, el Land Art ens va cridar l’atenció i vam engrescar amb l’esdeveniment cultural que el Pere Moles, comissari de la mostra, sempre inquiet i visionari, va aconseguir organitzar al país.
Després d’aquella inesperada 1a edició, va arribar la 2a Biennal, el 2017. En aquest cas, a més d’exposar art en espais de natura, es va afegir un component d’història amb la ubicació de l’epicentre de la mostra a l’antic edifici de la fàbrica de la llana, a Escaldes-Engordany. Dos anys després, el 2019, es va intensificar la combinació d’art, natura, cultura i història amb una 3a Biennal centralitzada a la zona d’Engolasters, tan a l’interior com als voltants dels antics edificis de FEDA.
Passades aquestes tres exitoses edicions, amb un esdeveniment ja consolidat, fa uns dies, vam saber que la 4a Biennal Internacional de LAndart «penja d’un fil» per manca de finançament. Tot i que el recompte realitzat en edicions anteriors és força satisfactori, no vull parlar de dades, de nombre de visitants, de repercussió mediàtica, de reclam turístic, perquè no sempre, no tot, s’ha de quantificar amb xifres. El que vull transmetre és la magnífica i plaent experiència que hem pogut sentir en visitar la mostra. Conèixer instal·lacions històriques, visitar espais naturals d’una bellesa excepcional i descobrir què és el Land art a partir de les obres exposades. Per això, esperem la 4a Biennal, per tornar a gaudir d’una explosió de creativitat, de qualitat artística, de la mà d’artistes de fora i de casa nostra. Per tornar a gaudir de propostes interessants, que ens fan reflexionar, emocionar, en un entorn esplèndid de natura i cultura. Per tornar a gaudir d’un esdeveniment obert, a l’abast de tothom, a tota hora, en tota llibertat. És gairebé una necessitat pels temps que corren...

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT