Casa de la Muntanya
Casa de la Muntanya a Ordino va obrir les portes el passat 30 d’octubre en presència del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el cònsol major del Comú d’Ordino, Josep Àngel Mortés, i el director d’Actua Innovació i del Cenma-IEA, Marc Pons.
Un projecte iniciat en l’anterior mandat, i que ha comptat amb el treball conjunt d’Actua Innovació, l’OBSA, el Cenma i el comú. Aquesta inauguració se suma a una altra excel·lent notícia per a la parròquia ordinenca, amb la recent obtenció del distintiu Ordino, reserva de la biosfera per part del programa Home i la Biosfera de la Unesco. Tots dos projectes contribuiran al posicionament de la parròquia com a referent de la muntanya, amb un ferm compromís per la preservació de l’entorn natural i patrimonial.
Aquest punt de referència situat a l’antiga Casa Ferino, no pretén ser un espai museístic, sinó un espai interactiu i expositiu per explicar i experimentar la muntanya amb les darreres tecnologies. Compta amb pantalles tàctils, projeccions d’imatges, un racó multimèdia, una maqueta 3D interactiva i unes ulleres virtuals que permetran al visitant viure l’experiència d’endinsar-se en les muntanyes del país. Una de les finalitats del nou centre és la divulgació i l’educació ambiental, i en aquest sentit esperem poder acollir els estudiants del país que podran conèixer i prendre consciència dels valors del nostre patrimoni natural. També s’espera atreure els turistes que s’apropin a l’oficina de Turisme, situada al mateix edifici, i introduir-los a les experiències reals que podran gaudir en el nostre país.
Però la Casa de la Muntanya és molt més que això, ja que vol ser un entorn per atreure emprenedors i permetre el desenvolupament de nous projectes, de forma cooperativa, entre sectors privats i públics. En definitiva, un Mountain Living Lab en el que es facilita la creació de noves iniciatives del món de l’esport i del turisme de muntanya. La sala CIM, de la segona planta, serà l’espai de coworking pensat per acollir tots els emprenedors que vulguin desenvolupar qualsevol iniciativa relacionada amb el món de les muntanyes. No menys important és la voluntat de ser un punt d’exposició de creacions artístiques i culturals de qualsevol ciutadà. Totes aquestes oportunitats permetran la diversificació de l’activitat econòmica i la dinamització de la parròquia.
La Casa de la Muntanya és un clar exemple que la innovació, l’emprenedoria i les noves tecnologies no van renyides amb el respecte de l’entorn i del medi ambient. La recent identificació d’Ordino, reserva de la biosfera, és un ferm compromís de la parròquia per seguir preservant l’entorn i el desenvolupament sostenible. Les properes accions que definirem seguiran comptant amb la participació dels ciutadans, dels sectors econòmics i inclouran, com no pot ser d’una altra manera, aquest nou espai de referència de la parròquia i del país.