PUBLICITAT

Integració dels criteris ESG en la gestió activa

La inversió amb criteris ESG s'està convertint en una peça clau en el món de la gestió. Cada vegada cobra una importància més rellevant el fet de seleccionar empreses que compleixin amb aquests criteris, no només per un tema de regulació o de rendiment de les inversions, sinó que cada cop més la pressió vindrà per part dels clients. Abans, la sostenibilitat es veia més com un tema de reputació per a les empreses, però el món financer està evolucionant cap a la inversió sostenible i d'impacte. Els inversors ara volen saber més sovint si els fons en els quals inverteixen estan compromesos amb aquests criteris ESG. Des d’Andbank Asset Management ho hem aplicat de manera transversal en el nostre asset allocation, els nostres equips de fons tant de renda variable com de renda fixa ja fa temps que han introduït aquests criteris qualitatius d'impacte –E (medi ambient), S(social) i G (governança) – en la gestió de les inversions. L'equip de renda variable ha introduït aquests factors qualitatius en el model fonamental d'anàlisi financera. Per la banda dels fons de renda fixa analitzem cada bo corporatiu des del punt de vista de l'emissor per a saber si compleix amb els criteris estipulats. En definitiva, busquem empreses rendibles i amb consciència social, que siguin líders en el seu sector en matèria de pràctiques sostenibles i de bon govern corporatiu, a més d'una bona reputació corporativa. De fet, la lletra clau per a nosaltres és la G, que implica que, segons la nostra opinió, sense una bona governança no es poden complir la resta, una pràctica mediambiental i social positiva E i S.

Un exemple de la importància del bon govern corporatiu és el cas de Volkswagen i el cas conegut com a dieselgate, l'escàndol dels motors dièsel trucats per a evitar els límits d'emissions de gasos, un frau que va esclatar el setembre del 2015 i que va contreure serioses conseqüències per a la companyia: a més d'una multa de 1.000 milions d'euros, va provocar contaminació en el medi ambient, i la seva reputació va caure en picat.

Des del meu punt de vista, és molt gratificant comprovar que aquests criteris estan alineats amb el nostre estil de gestió d'anàlisi fonamental de les empreses, i fa bastant temps que els hem tingut en compte a l'hora de seleccionar les companyies. De fet, la gestió activa que realitzem va de la mà amb els ESG.

En el Grup Andbank exercim un mandat que pot oferir diverses estratègies i solucions de gestió a inversors de tot el món, amb independència d'on estiguin custodiats. Hem incorporat els criteris d'inversió responsable en totes les nostres inversions, a més d'adherir-nos gradualment en el grup als Principis d'Inversió Responsable (PRI), uns criteris l'objectiu dels quals és l'adopció d'un sistema financer global i sostenible i que s'estan instaurant en totes les pràctiques i estructures de les entitats financeres.

Aquest és un dels avantatges que tenim per a enfrontar-nos al desafiament d'oferir productes i eines que puguin donar solucions estàndard i mancades de transparència. La nostra gestió global i alhora local ens dona suficient suport per a permetre'ns analitzar i estudiar els components dels nostres vehicles d'inversió.

Entitats com Andbank estem apostant per fons verds, que no només inverteixen en actius sostenibles, sinó que a més destinen una part de la recaptació a projectes socials.

En definitiva, les entitats financeres hauríem de fer una funció exemplaritzant quant a governança i a mesures mediambientals correctes que permeti treballar i gestionar de manera justa i transparent.

Creiem que aquesta tendència ha arribat per a romandre en l'ADN dels gestors de fons, almenys en els de gestió activa.

 

Xavier Torres

General Manager

Andbank Asset Management

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT