PUBLICITAT

Per què estudiar literatura

la veritat és que molts alumnes no entenen per què serveix estudiar literatura. Igual que tampoc entenen que s’estudiï llatí, grec, filosofia i tot un llarg etcètera. Realment cadascun voldria estudiar només el que ell considera imprescindible per a la seva vida futura. No adonant-se que totes aquestes matèries ajuden a la formació integral d’una persona.
Jo mateixa com a professora de literatura i amant dels llibres no puc concebre una cultura sense una creació literària unida a ella. I em direu potser que n’hi ha algunes, però no és cert si tenim en compte la literatura oral, la qual passa d’unes generacions a unes altres a través de l’oralitat.
La literatura té un paper essencial en la cultura d’una societat, amb ella aprenem sobre com està conformada i sobre la manera de ser i el comportament dels altres.
Es tracta d’un aprenentatge que mai revela dades objectives sobre el món que ens envolta, però que ens ajuda a interpretar-lo. La literatura és l’art que aprofita el llenguatge com a via d’expressió, intentant mostrar-nos sentiments i situacions com el dolor, l’odi, l’amor, la mort, la guerra, el sacrifici, la naturalesa humana, la veritat, etc. A més, el seu estudi desenvolupa el domini de l’idioma (l’ortografia, la quantitat de lèxic, la velocitat lectora…), i saber utilitzar les paraules efectivament és una eina molt poderosa per a les persones.
Atès que cada societat, com ja hem dit, té la seva pròpia literatura lligada a la seva cultura, la literatura ens serveix per explorar altres cultures i creences i si entenem la cultura i creences d’altres persones, estem molt més capacitats per comunicar-nos eficaçment amb elles. Ja que la personalitat de cada persona que coneixem està conformada per una barreja diferent de coneixements, creences i experiències.
La paraula literatura és la unió de dues paraules llatines «littera» i «dura» i la podríem definir com «la paraula que perdura en el temps». La fantasia i la imaginació estan indefectiblement unides a la literatura, ja que aquesta constitueix un dels seus millors potenciadors. Capacitats que a l’actualitat amb tants mitjans audiovisuals i xarxes socials estan decaient en els alumnes.
A més, la bona literatura permet als lectors evadir-se de la realitat i desconnectar de totes les preocupacions diàries durant el temps de lectura, transportant-los a altres llocs i èpoques llunyanes.
De manera que jo sempre aconsello als meus alumnes llegir molt i, si em deixen, també els proposo lectures bastant més interessants que l’últim bestseller de moda.​ 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT