PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la consulta del Departament de Tributs i de Fronteres (d’ara en endavant, DTF) número CV0182-2020, del 15 de juny de 2020, en relació amb l’aplicació del règim fiscal de consolidació.

La societat X (d’ara en endavant, la Societat) va ésser constituïda mitjançant escriptura pública, i es troba degudament inscrita al Registre de Societats del Govern d’Andorra. L’objecte social de la Societat comprèn l’adquisició, tinença, venda, administració i gestió de participacions socials i/o accions de societats per compte propi.

La Societat és la societat participant d’un grup de consolidació fiscal, essent la resta de societats integrants de l’esmentat grup les següents societats (en endavant, les societats participades): societat B, societat C, societat D, societat E, societat F, societat G, societat H, societat I, societat J, societat K, societat L i societat M.

En el marc d’una reorganització empresarial i simplificació de l’estructura del grup, durant l’exercici 2019 s’ha procedit a la dissolució, liquidació i extinció de les següents societats participades del grup de consolidació fiscal: societat H, societat I, societat J, societat K, societat L i societat M.

El període impositiu de totes les societats del grup coincideixen amb el de la societat dominant, el qual coincideix amb l’any natural.

En aquest sentit, la Societat planteja que si en aplicació de l’article 25 del Decret Legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’Impost sobre Societats, les societats participades que han estat extingides durant l’exercici 2019 poden seguir formant part del grup de consolidació fiscal durant l’esmentat exercici.

En el cas objecte de consulta, la participació de la societat participant en les societats participades s’ha mantingut des de l’inici del període impositiu (1 de gener de 2019) fins a la data en què s’han inscrit les corresponents escriptures públiques d’extinció de les societats participades al Registre de Societats. Per tant, la participació s’ha mantingut fins a la data en què aquestes han quedat cancel·lades i extingides, perdent la seva personalitat jurídica.

Segons l’esmentat anteriorment, el DTF estableix que en relació amb la qüestió sobre la possibilitat que les societats extingides l’any 2019 puguin formar part del grup tributari per a l’aplicació del règim especial de consolidació tributària, el Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats, en l’article 25.2, respecte al termini de tinença de les participacions, preveu el següent:

“Article 25. Règim especial de consolidació tributària

2. Formen part d’un grup tributari totes les societats que participin en altres societats en un grau igual o superior al 75 per cent del seu capital o dels drets de vot. El grup tributari està format tant per les entitats participants com per les participades, sempre que totes siguin obligats tributaris d’aquest impost. La participació esmentada s’ha de mantenir de forma ininterrompuda durant tot el període impositiu. El grau de participació que s’ostenti pot ser de forma directa o indirecta. La participació indirecta serà la que resulti de multiplicar els percentatges de participació”.

Tal com es desprèn d’aquest precepte, per a l’aplicació del règim de consolidació fiscal les societats dependents han d’estar participades per una altra societat que reuneixi els requisits per tenir la consideració de dominant. Així mateix, aquesta participació s’ha de posseir des del primer dia del període impositiu en què sigui aplicable aquest règim tributari i mantenir-se durant tot el període impositiu. No obstant això, en el cas exposat en què la participació no es manté per la societat dominant durant tot el període impositiu per extinció de les societats participades, s’entén que es compleix amb aquest requisit. Per tant, aquestes societats extingides formen part del grup tributari pel període impositiu corresponent a l’any 2019 i, aleshores, hauran de tributar pel règim de consolidació fiscal.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT