PUBLICITAT

La polèmica sobre els tests Covid-19

La política sanitària actual de lluita contra la Covid-19 està basada en els resultats dels tests PCR (prova realitzada en base d’una mostra del nas i de la gola que el professional sanitari extreu amb l’ajuda d’un bastonet).
Molts científics reconeguts i professionals de la salut de diferents països, que exerceixen la seva llibertat d’expressió, diuen que la fiabilitat dels tests PCR depèn dels seus cicles d’amplificació. Què és un cicle d’amplificació? És el nombre de vegades que multipliquem el fragment ARN (àcid nucleic) de virus gràcies a un enzim. 
Dit això ens podem preguntar quin és el llindar científic del nombre de cicles que permet tenir una validesa dels resultats? Segons les afirmacions del professor Christian Perronne, metge especialista en malalties infeccioses de gran notorietat a França, i del professor Jean François Toussaint, metge i director de l’IRMES l’Institut de Recerca de Biomedicina i d’Epidemiologia de l’esport de França, el nombre de cicles d’amplificació dels tests PCR no han de superar 20 cicles. Diuen que, a nivell científic, se sap que més enllà de 20 cicles, el rigor científic no s’aplica. Al contrari afirmen que pot crear uns resultats alarmants i falses pandèmies amb milers i milions de persones asimptomàtiques considerades positives als tests però que en realitat són falsos positius.  
Per a la meva gran sorpresa, els cicles d’amplificació del tests PCR varien d’un país a l’altre. Alemanya i Itàlia fan entre 20 i 25 cicles, respectant doncs les afirmacions dels científics, i França, com Andorra, fan entre 40 i 45 cicles. Els professors citats anteriorment, denuncien que uns tests massa sensibles amb cicles entre 40 i 45 són contraproduents en el sentit que moltes persones positives als tests sense símptomes, són falsos positius. Què significa? que no representen cap perill pels altres, ni cap risc de contagi. 
És per aquest motiu que el sector científic demana a les autoritats d’arreu al món de basar-se sobre el rigor científic i rectificar la sensibilitat de les proves de detecció de la covid19. Demana també tenir en compte el risc de contagiositat i la importància de la càrrega viral. I, per acabar, alerta els Estats sobre els possibles conflictes d’interessos de les grans multinacionals farmacèutiques que tenen un objectiu de venda i que no són unes ONG.
Ara mateix, a Andorra estem aïllant persones sense símptomes en base de proves ultrasensibles, com el PCR fet amb un nombre de cicles d’ampliació important (entre 40 i 45 cicles) i TMA. El TMA que és? És una prova proporcionada a Andorra per la multinacional farmacèutica catalana Grífols i que, segons el que afirma la consellera general demòcrata, Sandra Codina, fent elogis de la feina del ministre de Salut en un els mitjans de comunicació al maig del 2020, «és encara més sensible que el PCR». Cal recordar que la multinacional farmacèutica catalana Grífols va deixar gratuïtament a Andorra dues màquines i que va firmar un conveni amb el Govern d’Andorra per proporcionar els tests.
Penso que és de rebut que Govern faci una comissió amb diferents científics de renom internacional, que no tinguin conflictes d’interessos, per debatre de la temàtica dels tests. Tests en base dels quals es confinen persones sense símptomes i que possiblement ni són contagioses, segons tot l’exposat. Tests en base dels quals es calcula la taxa de reproducció del virus del Principat, evidentment molt alta, tenint en compte la sensibilitat dels tests. Aquesta taxa que és la brúixola de Govern per prendre mesures de lluita contra la Covid-19. 
A nivell de carrer, les mesures són incoherents, i desastroses a nivell econòmic i social. Si ens parem a pensar, no tenen gaire fonament lògic. S’obliga a tancar bars i cafeteries, gran culpables, segons Govern, del contagi, sancionant els justos pels pecadors. En canvi, ara, amb el tancament de les cafeteries, tenim gent agrupada pel carrer fumant i menjant croissants de manera descontrolada i sense distàncies de seguretat.
Es tanquen els restaurants durant unes hores del dia, per què? Perquè el virus és actiu unes hores i va a descansar unes altres? No té sentit, de veritat. Tenim els autobusos plens i no passa res. Ara tenim l’amenaça del confinament total imminent i, després, no. I moltes altres coses més. És urgent trobar equilibris i no marejar la població. Amb el confinament total, «ara sí i ara no» en els mitjans de comunicació, i el màrqueting de Govern de fa uns mesos amb Covid Free i Covid Ready, penso que és hora que l’Executiu faci una estratègia sanitària responsable.
Per acabar, insisteixo sobre la necessitat de reforçar el nostre sistema sanitari, per tal d’evitar la seva saturació: garantir els estocs de materials de l’hospital i els espais, així com, preveure la contractació de més personal sanitari. Demano a Govern contractar infermers del país que van acabar la carrera a la universitat d’Andorra al juny passat, els quals encara esperen els papers oficials per fer la inscripció al col·legi d’infermers d’Andorra, en lloc de plantejar la possibilitat de tornar a portar sanitaris cubans, si falta personal sanitari en un futur, la qual cosa ens tornaria a posar en una situació diplomàtica difícil a nivell internacional. 
Per tant, demano a l’Executiu, la creació de la taula d’experts que s’encarregui d’orientar la política de testos sota una base científica i que avali unes mesures justes i proporcionals per a la nostra població. Sense transparència i l’esforç de Govern, la confusió i la divisió continuaran la seva tasca destructiva.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT