PUBLICITAT

Estats Units d’Amèrica: eleccions a la vista

Com tothom sap, el proper 3 de novembre, se celebren eleccions presidencials als Estats Units que sempre cauen el primer dimarts de novembre. El primer que s’ha de saber és que no són unes eleccions directes, com a França, per exemple: és un sistema electoral indirecte, amb un col·legi electoral format per 538 vots, que surten de les votacions als diferents estats federats.

És el candidat amb més vots del col·legi electoral el que surt escollit com a president. Ja es va veure en les anteriors eleccions presidencials, l’any 2016, on, tot i les enquestes favorables a Hillary Clinton, finalment, el nombre més elevat de vots del col·legi electoral va ser per Donald Trump. Val la pena ver alguns comentaris que poden ajudar a entendre millor aquesta campanya electoral:

Primer, pel que fa a l’edat dels candidats : Trump té 74 anys i Biden en té 77. Sorprenent, no ?. Sigui qui sigui  el guanyador, quan acabi el seu nou mandat, tindrà al voltant dels 80 anys, i fins i tot més. Cal entendre aquest fet com un cas aïllat, o això indica que, a nivells elevats de la política, només arriben persones d’edat avançada?

Durant aquest mandat que s’acaba, els mitjans de comunicació, així com ex-funcionaris de l’administració Trump o familiars propers, han fet arribar al gran públic, unes imatges no gaire «agraïdes» d’ell. Algunes de les imatges eren  suaus, però d’altres verdaderament agressives, que no vol dir falses. El que sorprèn és que ara, quan falta un mes per les eleccions, tot el que s’ha dit de Trump en sentit negatiu no afecti gaire en les enquestes. Podem dir que, pràcticament estan empatats. Pot ser que Biden tampoc doni la talla?

D’altra banda, hi ha l’impacte del coronavirus. Malgrat el milions de casos positius, del nombre elevat de morts, de l’impacte enorme a l’atur, no es veu una candidatura republicana feble. Ja en el període de candidatures, cap nom, pel costat republicà, va fer ombra a Donald Trump. Pel que fa a la vacuna, és un risc pel candidat republicà pressionar, tant la industria farmacèutica com la població, amb la possibilitat que, abans de final d’any, es pugui disposar, massivament, d’una vacuna fiable.

Finalment els Incidents racials tenen un impacte en la campanya. Les xarxes socials i mitjans de comunicació (no tots, però), fan una lectura sesgada en contra del republicà sobretot. I aquest, com no pot ser d’una altre manera, aprofita per vendre el que, sense dubte agrada més a les classes mitjanes: la defensa de la llei i l’ordre, la policia i la crítica a la violència al carrer. Una societat benestant, d’un estat desenvolupat, malgrat l’existència de greuges racials, i una mala distribució de la renda, tendirà a voler evitar les situacions de desestabilització. D’aquí la prudència de Biden en les seves opinions al respecte d’aquesta qüestió.
No cal esmentar la darrera bomba de l’ingrés hospitalari de Donald Trump, pel resultat positiu del test a la Covid.

Tot aquest cúmul de raons, entre d’altres, fan que no quedi clar, ara per ara, quin pot ser el resultat final el dia 3 de novembre del 2020. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT