PUBLICITAT

Prioritats del nou curs polític

Setembre és per excel·lència el mes del retorn a les rutines, al dia a dia més habitual. Per a molts aquesta tornada no és senzilla, i aquest 2020 se li ha d’afegir el context de crisi sanitària històrica que ja marcarà per sempre el 2020.
En l’àmbit legislatiu es pot fer el mateix paral·lelisme, sent el Dia de Meritxell la data simbòlica que marca el tret de sortida d’un nou curs polític. Durant els dies previs toca marcar les prioritats d’aquest període 2020-2021, així com fer balanç de com ha anat l’anterior (que evidentment ha estat complicat i dens), i revisar què és el que queda per fer de la legislatura. 
En aquesta anàlisi, les diferents lleis Òmnibus aprovades per fer front a la crisi de la Covid-19 i donar resposta a les necessitats ciutadanes han marcat el ritme de treball des del març. I així seguirà sent també els pròxims mesos: el nostre deure com a parlamentaris és centrar tots els esforços perquè l’economia no s’aturi i les empreses se’n puguin sortir, perquè les famílies tinguin totes les seves necessitats bàsiques cobertes i, sobretot, per evitar desigualtats socials.
Des de l’inici de la pandèmia hem dit que aquesta és una crisi evolutiva i les necessitats d’ara no seran les mateixes que les d’aquí a uns mesos. Els consellers del Grup Parlamentari Demòcrata, i també els de la resta de grups de la coalició, vetllarem i treballarem per seguir donant resposta a les demandes que es vagin generant. 
Però, paral·lelament, des de la majoria vam establir unes prioritats a l’inici de la legislatura, compromisos als quals no renunciem, ja que estem convençuts que la seva aplicació tindrà repercussions positives cap al conjunt de la societat. Poso alguns exemples: la Llei de transparència i accés a la informació pública, el nou Codi de Família, o la Llei de Protecció Civil. A la vegada, l’augment del salari mínim i les pensions, així com donar més facilitats per accedir a l’habitatge (temes que segueixen sent la principal preocupació ciutadana, segons el darrer Observatori del CRES), són també temes cabdals amb el que ens vam comprometre amb tots vosaltres, i que tirarem endavant.
Per tant, aquest curs polític compaginarem la gestió de la crisi, que és la gran prioritat i on no podem escatimar esforços, amb tots aquells textos legislatius que ens permetin seguir avançant per millorar i modernitzar Andorra. 
Venen mesos complicats per a tots. Al Consell General, a les empreses, a cada llar del nostre país. El Govern, amb una decisió de nou valenta, ha fet que Andorra fos pionera amb el cribratge a tota la comunitat educativa i alumnes. Un desplegament logístic de grans dimensions que podria fer aflorar nous casos positius. En conseqüència, confinaments familiars i l’alteració de les rutines de setembre de les que parlava al principi. 
Som molt conscients dels esforços que els empresaris estan fent per mantenir els negocis vius. Els cribratges podrien implicar baixes, que poden repercutir en les empreses i és aquí on nosaltres, des del Consell General, tenim la responsabilitat de donar-los resposta. 
Hem de tenir present que aquesta acció tan gran cerca evitar conseqüències encara més grans que ens portarien a records passats: confinament generalitzat, tancaments obligats, persones apartades dels seus familiars i, malauradament, defuncions... Ningú hi vol tornar.
Parlava prèviament que el 8 de setembre marca simbòlicament l’inici del curs polític. És també el dia que ens retrobem després de les vacances, amb aquella il·lusió i ganes de veure’ns, i compartir records dels mesos estivals. Malgrat el context actual ho hem de seguir fent, sempre seguint les mesures de prevenció establertes. 
No voldria acabar aquest article sense felicitar-vos a totes i tots el Dia de Meritxell. Una festa que serà diferent de la d’anys d’anteriors, però que pren més rellevància que mai. És el nostre dia, ens hem de sentir orgullosos de tot el que hem fet aquest 2020. 
Com va dir l’aleshores Síndic Vicenç Mateu en un discurs institucional del 8 de setembre, «hi ha dates al calendari que són plenes de significat. Hi ha dies en què tot comença». I Meritxell n’és una d’elles, perquè és «per a nosaltres, els andorrans, la fita d’un nou començament». Aquesta frase encaixa perfectament amb la situació actual i pren molta força cara aquesta tardor, període on, d’alguna manera, tots hem de començar de nou. 
El Síndic Mateu també ens recordava que «Andorra ha demostrat amb escreix, al llarg d’una història més de set cops centenària, la voluntat i la capacitat de perviure malgrat unes circumstàncies que no sempre ens han estat favorables». De nou aquest any, més desfavorable que mai, ho hem tornat a demostrar. 
Per tot plegat, celebrem Meritxell. Pengem banderes, gaudim del dia, retrobem-nos amb familiars i amics, per recordar-nos com ens estimem i ser conscients que ens hem de cuidar. Ser solidaris i complir amb les recomanacions sanitàries suposa, al final, estar ajudant aquelles persones que més estimem. 
Les restriccions sanitàries no ens permeten retrobar-nos tots al Santuari de Meritxell, fet que ens deixa un sentiment agredolç. No hi haurà la tradicional processó de les torxes, les misses de l’Aurora, la veneració de Mare de Déu de Meritxell, les sardanes, la coca... Això sí, tota aquesta setmana s’ha celebrat una missa vespertina diària que ha aplegat un gran nombre de persones.
Ens agradaria poder viure la Festa de Meritxell com cada any, però ens agrada més veure que el país se’n surt perquè totes i tots fem les coses bé.
L’any vinent ens abraçarem i saludarem encara més fort. 
Presidenta suplent del Grup Parlamentari Demòcrata

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT