PUBLICITAT

Millorar la velocitat de lectura

La setmana passada us vaig parlar de com millorar la vostra comprensió lectora. En aquesta ocasió intentaré explicar-vos com podeu augmentar la vostra velocitat lectora, ja que aconseguir llegir més ràpid us suposarà un estalvi de temps i un augment de la vostra productivitat.

De manera que ara vaig a proporcionar-vos unes quantes eines necessàries per millorar la vostra tècnica i augmentar la vostra velocitat de lectura.

El primer de tot és aclarir que la velocitat de lectura és el nombre de paraules que una persona és capaç de llegir durant un minut, però alhora s’ha de ser capaç d’assimilar tot el contingut del que s’ha llegit.

De manera que no només es tracta de llegir ràpid, sinó de llegir i comprendre perfectament un text. Aconseguir això no és senzill si no tenim una bona tècnica de lectura ràpida, ja que el fet d’haver d’augmentar la nostra velocitat implica que la nostra capacitat per comprendre el que estem llegint es vegi clarament perjudicada.

Abans de començar a treballar la nostra tècnica de lectura per aconseguir dur a terme una lectura més ràpida, hauríem avaluar quina és la nostra situació de partida, és a dir, a quina velocitat som capaços de llegir ara mateix. Per tal de poder calcular la velocitat de lectura només necessitem un cronòmetre i un text de què coneguem la quantitat de paraules que té. A continuació, intentarem llegir aquest text a la major velocitat que ens sigui possible, però comprenent el significat de la major part del contingut. Per a això, posarem el cronòmetre a zero i quan estiguem preparats per començar a llegir el posarem en marxa i cronometrarem el temps. A l’acabar la lectura, pararem el cronòmetre i anotarem el temps que hem necessitat per llegir el text. Un cop haguem anotat el temps, minuts i segons haurem transformar-lo en un nombre sencer. Per exemple, si hem llegit el text en 2 minuts i 32 segons el comptabilitzarem així: 2,32. Després aplicarem la següent  la fórmula: Velocitat de lectura = PPM (Paraules per minut) = quantitat de paraules / temps en minuts. Aquesta fórmula ens permetrà conèixer la quantitat de paraules que podem arribar a llegir en un minut.

Per començar a treballar la nostra velocitat de lectura cal que millorem la precisió en el moviment dels nostres ulls al llegir aprenent a focalitzar la nostra visió. Per aconseguir-ho taparem la part inferior del text amb un paper o amb la mà i, simultàniament, assenyalarem amb el dit, les paraules que anem llegint. Això ens ajudarà a centrar-nos en el que estem llegint i a evitar les regressions en el text.

Continuarem el nostre entrenament ampliant la nostra visió perifèrica. Així, passarem de fixar-nos en cadascuna de les paraules que llegim al fet que cada fixació inclogui diverses paraules o fins i tot frases, d’aquesta manera millorarem considerablement la nostra velocitat de lectura, ja que necessitarem menys fixacions per llegir un text.

Un altre factor a tenir en compte és deixar de repetir mentalment cada paraula que llegim. Aquest gest, tan comú, que fem de manera inconscient, fa que disminueixi significativament la nostra velocitat de lectura.

Tampoc hem de tenir pressa, ni imposar-nos metes inabastables. Millorar la nostra velocitat de lectura requereix temps, constància i molta pràctica. Hauríem d’entrenar cada dia una estona, sense pressa, però sense pausa.

Finalment, t’aconsello la pauta que més a millorat la meva lectura, buscar el nostre oasi de lectura. Un lloc silenciós, amb bona llum i que sigui còmode, però no en excés. Això ens facilitarà la concentració i farà que millori el nostre rendiment i, amb això, la nostra velocitat lectora. A més, de no oblidar-nos mai del plaer que proporciona la lectura d’un bon llibre.​ 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT