Com millorar la teva lectura
En aquesta ocasió parlarem de com millorar un dels problemes de lectura que afecten els nostres estudis: la comprensió lectora. La manca de comprensió lectora és un dels problemes més comuns a l’hora d’estudiar, llegir un llibre o un article. Necessites llegir diverses vegades un text per comprendre el que estàs llegint? Doncs, ara vaig a donar-te alguns consells sobre com pots afrontar aquest problema que conforme ho vagis millorant t’adonaràs que et caldrà molt menys temps per estudiar i seràs capaç d’extreure millor la informació d’un text, interpretar-la i reflexionar-hi. En definitiva, hauràs aconseguit ser un millor estudiant, ja que el teu rendiment augmentarà i això, de segur, es reflectirà en els teus resultats finals.
El primer que has de tenir en compte és que abans de començar una lectura has de tenir molt clar quin tipus de text llegiràs i amb quina finalitat vas a llegir-lo. Això ajudarà a la teva ment a decidir quins recursos va utilitzar per realitzar aquesta lectura i aconseguir assimilar el seu contingut.
Així existeixen diferents tipus de lectura en funció del text que haguem de llegir. No és el mateix llegir un catàleg de compres que un llibre de química. En algunes ocasions la nostra lectura serà superficial, però en altres haurem de realitzar-la en profunditat. És a dir, unes lectures seran pel simple plaer de llegir i d’altres les farem per obligació.
Així, hi ha tres nivells de comprensió lectora. El nivell literal ens permetrà identificar i comprendre la informació explícita del text. Per aconseguir-ho, caldrà que coneguem el significat de les paraules i que siguem capaços d’interpretar literalment el sentit de les oracions. En aquest nivell ens farem la següent pregunta: Què diu aquest text?
En el cas del nivell inferencial cal que afegim a la informació literal del text la nostra experiència personal i la nostra intuïció, i que d’aquesta manera puguem arribar a tenir una comprensió més profunda i àmplia del text. Així, en arribar a comprendre a nivell inferencial serem capaços d’interpretar el que l’autor vol comunicar-nos, però que de vegades no s’expressa de forma explícita en el text. En aquest cas la pregunta que ens farem és la següent: Quina valoració puc fer del que s’exposa en aquest text?
Finalment, tenim el nivell crític en el qual, a més de llegir un text, serem capaços d’emetre un judici sobre el mateix i en aquest cas també s’avaluen els coneixements previs que tinguem sobre el tema tractat. En aquest últim nivell la pregunta és la següent: Què opino jo sobre aquest text?
Així, per millorar la teva comprensió lectora el consell més important que et puc oferir és crear-te l’hàbit de llegir. Això t’ajudarà a millorar diferents aspectes de la lectura, entre ells, aprendràs a analitzar el context i el missatge del que llegeixes i milloraràs molt el teu lèxic.
Un altre aspecte seria el de no tenir pressa. Un bon lector sap adaptar la velocitat de lectura a la dificultat del text que està llegint. A vegades et trobaràs amb textos més senzills en què avançar més de pressa i, d’altres vegades, quan el text tingui una major dificultat hauràs de baixar el ritme de lectura per aconseguir identificar el missatge de text i entendre-ho a la perfecció.
Un altre factor important és que analitzis constantment el text que llegeixes. Per a això has de preguntar-te constantment què?, com?, quan?, per què?, etc. Aquest pas és indispensable perquè puguis identificar i comprendre qualsevol tipus de text.
També cal que busquis en un diccionari el significat de les paraules que no entenguis. Encara que sigui una mica difícil de creure, pensa que una simple paraula, en ocasions, pot canviar dràsticament el significat d’un text complet.