PUBLICITAT

Terrassones, terrasses i terrassetes

Des de fa no gaire temps estem comprovant com proliferen al nostre país les terrasses de bars i restaurants, i això està passant no només a les grans avingudes de les parròquies centrals, sinó també en carrers molt més estrets i en algunes places. D’aquesta manera, els vianants tenen cada vegada més dificultats per circular, i en alguns punts concrets fins i tot s’ha reduït tan dràsticament l’espai lliure que costa molt passar, per la qual cosa han de fer veritables filigranes per no topar amb taules i cadires.
Que es doni més espai als establiments d’aquest tipus per garantir que es compleixin les mesures de distanciament entre les persones i, a la vegada, poder rendibilitzar més els negocis és una cosa comprensible i hauria de ser transitòria fins que hi hagi una millora de la situació sanitària. El que és més preocupant, però, és que aquest afany d’ocupar la via pública sigui de manera permanent. Només els importants ingressos que suposo que obtenen les administracions comunals per la instal·lació d’aquestes terrasses pot justificar, en certa manera, que no hi hagi una limitació a l’hora de concedir les autoritzacions, sobretot en el cas d’algunes que han arribat a ser desproporcionades.
Encara recordo que, igual que està passant ara, ja fa uns anys el Comú d’Escaldes-Engordany va omplir d’opis les voravies de l’avinguda Carlemany. El resultat de la magnífia idea va ser que cada pocs metres es va col·locar un artefacte d’aquest tipus, el que dificultava considerablement també el trànsit de vianants, com està passant ara amb tantes terrasses, i a la vegada impedia veure més en enllà de la distància existent entre un i altre opi. Posteriorment, però, altres autoritats comunals van prendre mesures al respecte i, amb molt més seny, van optar, mot encertadament, per la retirada dels opis. 
La veritat –almenys aquesta és la meva opinió– és que l’espai públic hauria d’estar destinat primordialment als vianants, sobretot tenint present que en molts trams de les grans avingudes no està permesa la circulació de vehicles, cosa que es va fer precisament perquè turistes i residents puguin passejar tranquil·lament mentre fan les seves compres. Per aquesta raó no seria gaire lògic que, una vegada podem ja gaudir d’aquests d’alguns trams d’aquestes magnífiques avingudes centrals sense la presència de vehicles, ara haguéssim d’anar molt en compte per poder avançar i no ensopegar amb tantes taules i cadires. 
Davant d’aquesta situació, el Comú d’Andorra la Vella ha decretat una moratòria pel que fa a l’autorització de noves terrasses i sembla que les autoritats de la capital estan estudiant a fons quines han de ser les directrius futures en aquest àmbit. De moment, s’ha de valorar positivament que un tema que alguns poden veure com a menor sigui objecte de reflexió. Ara hem d’esperar que la decisió que es prengui sigui la més encertada per a la qualitat de vida de turistes i residents. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT