Eleccions inconstitucionals
Diumenge passat, dia 12 de juliol, van tenir lloc les atípiques eleccions autonòmiques gallegues i basques, en les quals va quedar prohibit el vot dels malalts per coronavirus per causes sanitàries. És aquesta una bona manera d’organitzar unes eleccions realment constitucionals?
Com ja tots sabeu, en molt rares excepcions parlo de política, realment és un tema que no m’agrada tocar, però en aquesta ocasió em veig obligada a fer-ho ja que la decisió presa pel País Basc i Galícia que els positius en coronavirus no poguessin votar m’indigna.
Sóc conscient, no ho dubteu, del fet que estem vivint una situació estranya i és difícil prendre decisions en ella, però crec que en aquest cas no ha estat l’adequada.
Per descomptat, concordo en el fet que els infectats no hagin pogut acudir a votar als col·legis electorals per evitar contagis. Però, segons la meva manera d’entendre les coses, no ho és, perquè s’està cometent una violació més dels drets humans al negar a una part des ciutadans el dret fonamental a votar i el millor hauria estat buscar altres solucions, com, per exemple, una votació per etapes o, inclús, el fet de retardar les eleccions com ja van demanar 10 alcaldes de la Mariña. A més, considero que no és el moment més adequat per celebrar unes eleccions. I per donar suport a la meva idea hi ha el fet demostrat que aquesta decisió presa pels governs del País Basc i Galicia manca del suport dels jutges ja que no es correspon amb els motius que contempla la llei electoral per privar de vot els ciutadans i atempten contra els drets fonamentals.
Deixant això de banda, la quantitat de persones que no podran votar al País Basc és d’unes 200 i a Galícia prop de 300. Una quantitat molt elevada de ciutadans que es veuran privats del seu dret a votar i els governs d’aquestes autonomies s’entesten a comparar-los amb altres malalties que no permeten a les persones anar a votar i la realitat és que no és així. Estem vivint una situació excepcional i les eleccions, que ja havien estat ajornades, ja que la seva data de celebració era el 5 d’abril, ara es van celebrar condicionades per la pandèmia, com totes les altres situacions en què hi ha aglomeracions de persones, amb una gran escassetat de mítings, sense lliurament de propaganda electoral als carrers i amb estrictes mesures de seguretat per evitar contagis al votar. A tot això, s’ha d’afegir la por al contagi del virus i les dates estiuenques en què s’han celebrat les eleccions. Aquests dos inconvenients s’han procurat solucionar amb la decisió d’oferir per primera vegada als ciutadans la possibilitat de poder sol·licitar per internet el vot per correu i de votar lliurant el sobre al carter, sense l’obligació d’acudir a una oficina de Correus. Malgrat tot la participació va ser més elevada que en les anteriors eleccions. La conclusió de tot això és, al meu parer, que aquestes eleccions haurien d’haver-se adaptat molt més a aquesta situació per tal de permetre a tots els ciutadans exercir el seu dret al vot.
Espero que això no es repeteixi i que aviat s’acabi aquesta situació que està afectant greument els drets de les persones.