PUBLICITAT

La comissió per a la reconstrucció

El dia 16 de maig el Govern anunciava que segons les seves estimacions el PIB d’Andorra del 2020 cauria entre el 7 i l’11% fruit de l’impacte de les mesures de confinament per evitar el contagi i la propagació del virus SARS-CoV-2. És esperable que a mesura que passen els dies l’estimació es pugui anar concretant, però només amb la previsió inicial ja paga la pena posar en marxa mecanismes no només de contenció de l’impacte sinó de rellançament de l’economia. 
Alhora, aquesta crisi ens ha mostrat els elements que ja no funcionaven o que ho feien precàriament, també les febleses d’un model que s’havia anat construint sense una política ferma de llarg termini sinó apagant focs i afegint pegats de manera erràtica o apostant i perdent en visions desfasades i sobredimensionades. Ara les circumstàncies exigeixen transformacions, les quals podem deixar a l’arbitri dels interessos particulars i del curt termini o elevar la mirada, generar consensos i compromís cap a models fruit de l’entesa i del raonament. És aquesta segona actitud la que impulsa la proposta de crear un comissió per a la reconstrucció. 
La proposta és, en aquests moments, a les mans dels grups parlamentaris per a la seva consideració i la formulació d’esmenes, procés rere el qual tindrà la seva forma final. Hem proposat una durada de tres mesos, hi participaran els consellers generals i els grups podran convidar a comparèixer a experts, a representants de la societat civil i dels agents econòmics. Hem proposat vuit àmbits d’actuació: diversificació del model econòmic i actualització del model turístic i comercial; transició ecològica i energètica; transició digital; sistema sanitari, assistencial i de salut pública; polítiques de benestar i atenció a la gent gran i col·lectius en situació de vulnerabilitat; multilateralisme i relacions internacionals, Unió Europea i Consell d’Europa; modernització i optimització de l’administració i del model territorial; marc fiscal i finançament de l’Estat. Aquests, creiem, reclamen d’una actuació consensuada, de mirada llarga i de compromís de les forces polítiques i els actors socials. 
També hem proposat que cada mes dels que durin els treballs de la comissió es faci una reunió pública on es compilaran i s’exposaran els acords presos fins a la data. D’aquesta manera es donarà curs al compromís de transparència amb la ciutadania i es facilitarà que els actors socials -associacions, agrupacions, sindicats, patronals i persones representatives de la societat civil i dels àmbits esmentats més amunt- puguin fer arribar les seves aportacions al si de la comissió.    
La voluntat d’aquesta comissió per a la reconstrucció i l’impuls econòmic i social d’Andorra és la d’esdevenir un òrgan plural, legítim i central -per això es tracta d’una comissió parlamentària- que conjugui els esforços de tots els sectors de la societat per guiar-nos amb la millor fortuna en aquesta crisi i preparar el país per als temps futurs. Les conclusions resultants dels treballs seran el mapa de l’Andorra dels propers anys. 
Conseller general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT