PUBLICITAT

Energia neta, futur sostenible

La crisi provocada per la pandèmia mundial del coronavirus SARS-CoV-2 ha palesat les fragilitats de la societat, si parlem en termes globals. Així, la situació també ens ha presentat una oportunitat única per prioritzar les accions destinades a acomplir els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS). La sobirania energètica és una aposta decidida en pro de la sostenibilitat. 
Amb aquesta premissa, i amb la voluntat ferma dels darrers anys, Andorra ha iniciat una transformació del model energètic que neix de la necessitat d’introduir els canvis necessaris per garantir la sostenibilitat i la sobirania energètiques. Són dos elements clau per permetre un desenvolupament que respecti el medi i l’entorn natural en què vivim. 
És per això que el Govern, i més concretament el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, va impulsar fa unes setmanes el Reglament regulador de la generació d’energia elèctrica. El text possibilita al Principat reforçar el seu compromís per incrementar la producció d’energia elèctrica nacional i promoure de manera decidida l’autoconsum d’energia provinent de fonts renovables. A més, això permet contribuir a la diversificació energètica, la seguretat en l’abastament energètic i la competitivitat econòmica.
L’instrument normatiu que es despenja de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) esdevé un catalitzador per fomentar les energies renovables en l’àmbit nacional, en un entorn de transició energètica i de lluita contra el canvi climàtic. Precisament, el Reglament permet generar energia elèctrica per a l’autoconsum o per injectar-la a la xarxa elèctrica fins als 2.000 kW. L’autoconsum resulta una opció extremadament interessant per gestionar l’energia de manera racional.
Així, i entre altres fonts, el text permet instal·lar plaques fotovoltaiques en domicilis particulars i en altres indrets, amb l’objectiu d’autoconsumir l’energia o vendre-la a l’empresa productora. Ara més que mai, en un context com el d’avui de reactivació del teixit econòmic del país, és convenient fomentar la generació d’energia renovable i particularment l’autoconsum per fer emergir un nou sector econòmic al país que aposti per la producció nacional. 
Aquest element també és un objectiu creixent a escala internacional. Les darreres conclusions de l’Agència Internacional d’Energies Renovables (IRENA) mostren que, malgrat la pandèmia de la Covid-19, la producció d’electricitat renovable continua augmentant. 
Gràcies a la millora de les tecnologies, a les economies d’escala i a la competitivitat i l’experiència creixents, els costos de producció de les energies renovables s’han reduït considerablement durant la darrera dècada. Concretament, el cost de l’energia solar fotovoltaica ha disminuït en un 82%. Aquesta baixada es deu principalment a una caiguda del 90% dels preus dels panells fotovoltaics, així com a una reducció dels costos auxiliars. 
Amb la voluntat i la intenció que ningú es quedi enrere i que tothom aporti el seu gra de sorra per la sostenibilitat i la sobirania energètiques, el programa de foment de la rehabilitació del parc d’edificis del país, el Programa Renova, preveu una subvenció important del 40% per a les instal·lacions fotovoltaiques. 
Així, el Renova d’enguany torna a tenir com a objectiu fomentar l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables, amb la voluntat que tota la ciutadania s’impliqui en la lluita contra el canvi climàtic. El programa d’ajuts potencia i promou les instal·lacions fotovoltaiques i ha permès disposar de 55 instal·lacions que produeixen 1,6 GWh, que equival al consum anual de 430 llars.
Tenim els elements per fomentar la producció d’energia renovable al país i fer créixer els sectors que hi estan relacionats. La situació generada per la Covid-19 ha de servir per fer una aposta clara cap al creixement sostenible dels sectors econòmics. Tenim la clau per capgirar la situació cap a un model més net, per garantir la sostenibilitat i la sobirania energètica. Ara més que mai, i coincidint amb la celebració a Europa de la Setmana europea de l’energia sostenible, del 22 al 26 de juny, cal que no deixem passar aquesta oportunitat. 
Secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT