Perspectiva dels mercats per aquest maig
Des d’Andbank oferim la nostra opinió i visió estratègica global per a la inversió en els diferents actius i en les àrees geogràfiques per aquest mes de maig sobre la base del context econòmic que esperem. Us donem quatre apunts generals.
EUA: Només la pressió política podria avançar l’aixecament de l’ordre de tancament de l’economia.
Les estimacions de mercat apunten que es perdran uns 25 milions de llocs de treball durant el tancament de l’economia nord-americana (en les últimes quatre setmanes s’han presentat 22 milions de sol·licituds inicials d’atur, que portaran temporalment a una taxa d’ocupació del 20 %). La Reserva Federal manté els tipus a zero (0 % -0,25%), i va anunciar que compraria títols del Tresor i valors de titulació hipotecària (MBS) «en les quantitats necessàries per promoure el bon funcionament del mercat i la transmissió eficaç de la política monetària al conjunt de condicions financeres i l’economia».
Les perspectives dels mercats financers als Estats Units:
• Renda variable (S & P): INFRAPONDERAR. (Objectiu: 2.451; sortida: 2.942)
• Deute sobirà: INFRAPONDERAR (punt entrada UST 10 anys: 1,4%)
• Deute corporatiu (CDX IG): NEUTRAL (diferencial objectiu: 75)
• Deute corporatiu (CDX HY): INFRAPONDERAR (diferencial objectiu: 768)
• Divises (Índex DXY): NEUTRAL
EUROPA: Estratègies de sortida graduals i diferents
Pensem que el gruix de l’impacte en beneficis es veurà en el segon trimestre, per al qual hi fixem un worst case scenario amb una caiguda en els resultats entorn del 57 % interanual (respecte al mateix trimestre de l’any anterior). Les pèrdues es concentrarien a l’abril i al maig, mesos pels quals les caigudes màximes interanuals del BPA podrien ser de fins al 70 %. L’economia reprendrà els seus nivells a partir de juny, però sense recuperar el seu potencial previ a aquest any.
El nostre escenari base fins ara, la hipòtesi d’una recuperació en «forma de V», podria perdre vigència si les mesures de confinament es mantinguessin fins al juny o alguns països reculessin en les seves estratègies de sortida. La intensitat de la recuperació serà directament proporcional al temps que triguin els governs a aixecar les restriccions. Com més triguin a fer-ho, més grans seran les pèrdues d’ocupació (podria estar en risc el 25% de tota l’ocupació) i més grans els efectes col·laterals sobre la confiança, tant del consumidor com de les empreses.
Les perspectives dels mercats financers europeus:
• Renda variable (Stoxx Europe): INFRAP.-NEUTRAL (objectiu: 313; sortida: 344)
• Renda variable (Euro Stoxx): NEUTRAL (objectiu: 303; sortida: 333)
• Deute sobirà (països centrals i perifèrics):
o Països centrals: INFRAPONDERAR (objectiu rendiment Bund: -0,20%)
o P. perifèrics: NEUTRAL (ES 1%; IT 2%; PT 1,15%; IR 0,3%; GR 2,3%)
• Deute corporatiu (iTraxx Europe IG): NEUTRAL (diferencial objectiu: 80)
• Deute corporatiu (iTraxx Europe HY): NEUTRAL (diferencial objectiu: 450)
ESPANYA: La caiguda del PIB espanyol se situaria en la banda de previsions optimistes (-7 % en l’exercici 2020).
Analitzem detingudament totes les mesures adoptades en els àmbits fiscal, de liquiditat i sanitari. Pel que fa a política fiscal, el govern espanyol ha llançat la seva pròpia bateria de polítiques de despesa (ingrés vital mínim, plans d’acomiadament temporal) i de renda (moratòria tributària), estabilitzadors automàtics (subsidis d’atur) i mesures de liquiditat (garanties, préstecs ICO) dirigides a mitigar la difícil situació econòmica provocada pel confinament massiu, tot i que al seu torn s’introdueixen altres incerteses sobre el deteriorament de la posició fiscal de país a llarg termini. Seguim sense conèixer ni el tipus ni la quantia de les ajudes procedents d’institucions europees.
Perspectives dels mercats financers espanyols:
• Renda variable (IBEX): NEUTRAL-SOBREPONDERAR (objectiu: 7.500; sortida: 8.153)
• Deute sobirà: NEUTRAL (objectiu de rendiment del bo: 1,0%)
• Deute corporatiu (IG): NEUTRAL
• Deute corporatiu (HY): NEUTRAL
Afegim una breu avaluació de la situació creada pel brot de la Covid-19. L’evolució del coronavirus segueix una dinàmica lenta però positiva en molts països europeus, veient la primera quinzena de maig com la data en la qual alguns països grans relaxaran les seves mesures de contenció. El problema sanitari té prevalença i determinarà en gran manera el ritme de retorn a la normalitat. D’aquesta manera, veurem aproximacions dispars entre els diferents països depenent de les seves xifres epidèmiques i dels mitjans de què disposin per a controlar el virus.