PUBLICITAT

Bons propòsits postcovid-19

Aquesta crisi sanitària ha tret el millor de la nostra societat: la solidaritat i el patriotisme que han permès fer arribar les ajudes al màxim nombre de persones en situació de vulnerabilitat. Ara bé, hauríem d’aprofitar el moment actual per remoure lleugerament les nostres consciències i fer-nos uns bons propòsits postconfinament. Però fer-los de debò, no com aquells que ens solem fer per Cap d’Any. Cadascú s’hauria de fixar uns objectius per intentar ser més respectuosos amb el medi ambient i amb la nostra societat. Aquest escrit és simplement per donar algunes idees cap a on seria interessant orientar els nostres bons propòsits, cadascú en funció de les seves possibilitats.

Ara no parem de dir que Andorra només ens té a nosaltres, però això és una realitat durant la Covid-19 i sempre. Cal que cuidem el nostre comerç de proximitat perquè tingui mitjans per modernitzar-se, generar llocs de treball i ser un pol d’atracció per a un turisme de qualitat. Nosaltres tenim la palanca del canvi.

Tanmateix, també crec que el nostre comerç hauria de lluitar per cuidar el client local que molts cops s’ha sentit oblidat. El turisme de masses és llaminer, però aquesta pandèmia ens ha demostrat que qualsevol sotrac fa que els que quedem som nosaltres, els ciutadans d’Andorra. Comprar online és més ràpid i còmode però és més impersonal, menys humà... el venedor que ens coneix i ens aconsella mai podrà ser substituït per cap programari intel·ligent, perquè la qualitat del servei està en la intel·ligència humana. Això si, cal treballar-ho perquè, de la mateixa manera, un mal servei fa que ràpidament ens amaguem tots darrere dels nostres telèfons mòbils.

Quan comprem, cal mirar en la mesura del possible que es consumeixin productes de proximitat. En l’àmbit alimentari, però també en la resta. Andorra no disposa de molt producte local però el que hi ha és d’una grandíssima qualitat i val la pena que invertim en els productes del país i en els de països veïns que estan creats des de la producció sostenible i responsable. És molt important tenir en compte l’ètica i qualitat d’una empresa per decidir si volem ser consumidors dels seus productes i serveis.

Mantenim aquesta solidaritat que ha aflorat darrerament, ja sigui participant en les diverses associacions que hi ha al Principat, com posant-nos a disposició d’aquells que més ho necessiten. Si cadascú de nosaltres fa un petit gest, arribarem a cobrir les necessitats de molts ciutadans en situació de vulnerabilitat. A vegades, la solidaritat passa per no ser abusiu en tot allò que fem, per no intentar saltar-nos les normes pensant que som els més llestos de la classe. També passa per no voler-nos enriquir injustament, i quan escric aquestes paraules penso en els preus abusius dels lloguers d’alguns pisos, dels propietaris que passada la darrera crisi han volgut recuperar el temps perdut sense tenir en compte els seus inquilins. Tenir una societat més justa passa per les petites accions de tots nosaltres.

Cal tenir cura del medi ambient, tot allò que estem fent malbé avui és allò del qual no en podran gaudir les generacions futures. Tots podem aportar el nostre granet de sorra en la preservació del planeta. Només cal que pensem en aquelles accions que podem canviar per ser més sostenibles i fixar-les com a objectius.

Diu un refrany popular que «la mar no es mou sense vent»...

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT