PUBLICITAT

Pescadors durant el coronavirus

Resisteixen, el risc és el seu mitjà de vida, passen temps amb familiars lluny: els homes i dones de la pesca ja estaven adobats en heroisme abans del COVID-19 i per això saben bé que la pandèmia serà una prova dura. «Peix fresc no faltarà. Però demanem sensibilitat», assegura l’armadora d’Almeria, Ángeles Cayuela, per a descriure la inquietud en la flota, amb pescadors que segueixen amb normalitat i uns altres que van parar o projecten parar per les circumstàncies.

Cayuela, propietària d’un vaixell de ròssec tripulat per familiars, compte que l’ambient en la llotja d’Almeria és inèdit, amb policies escortant-los i «l’odissea de trobar màscares, perquè guants ja en teníem». La flota espanyola -8.972 vaixells- ha viscut molts sobresalts econòmics i coneix el risc laboral, però una pandèmia és una altra cosa, assegura. «Hem passat per tot: una reconversió fortíssima, la volta del Marroc, desballestaments…però això té un caire diferent. Després tornes a casa i dius Déu meu!, que no m’hagi contagiat».

La visita de compradors als ports cau, la paralització del turisme i el tancament dels bars es noten en un descens dels preus, assenyala Gabriel (Vielo) Jiménez, pescador de Agaete (Las Palmas) i president de la Federació Provincial de Confraries. En el litoral Atlàntic i el Mediterrani han notat aquesta setmana que si Madrid i Barcelona estan tancades, les cotitzacions pesqueres queden «pels sòls».

A Canàries, els navilis van intentar pescar normalment, parant pels temporals, però van baixar les subhastes i els ports estan «deserts», segons Jiménez. Per això, precisa que s’ha dedicat a «calar les nases», és a dir tirar a la mar uns paranys en les quals entren els peixos (que arriben vius a port), però sense aixecar-les amb les captures.

En terra, els pescadors arreglen els aparells, guardant metres de distància entre els uns i els altres. «Si això segueix molt temps no ens recuperem en anys», afegeix. Per contra, han pujat les comandes per Internet, almenys per a la botiga online de l’organització de productors de la llotja d’Almeria, «Delbarcoalamesa»; però això no absorbeix l’oferta, segons Cayuela.

En aquesta província andalusa, un 60% dels vaixells han decidit continuar pescant, segons l’armadora, que manté una comunicació frenètica per WhatsApp amb altres punts d’Andalusia i comenta els interrogants sobre les mesures governamentals.Demanen beneficiar-se de suports del govern espanyol per la Covid-19. L’estat estableix que els pescadors han de continuar realitzant les labors per a garantir que continua l’activitat, pesi a l’estat d’alarma. Però les associacions de pescadors i confraries no tenen clar que sigui possible al·legar raons de «força major» si un vaixell deixa d’operar per no garantir condicions de seguretat enfront del COVID-19; això repercuteix en què pugui beneficiar-se o no de les actuacions anunciades per l’executiu per a empreses i treballadors.

Cayuela confia que se solucionin aquests dubtes, perquè molts vaixells petits, diu, no tenen espai perquè diverses persones se situïn sense risc de contagi. Traient el costat positiu, defensa la connexió intensificada amb altres ports -sobretot amb armadores i patrones- i el reforç de la germanor que ha generat el coronavirus; ara demana que els consumidors apostin pel producte local fresc.

Des de les Malvines, José Luis, capità del vaixell Lodairo ha protagonitzat un vídeo, difós en gallec per xarxes socials, en el qual demana a la societat que copiï als tripulants d’alta mar en el confinament i a guardar la calma. «Siguem tots una mica mariñeiros», aconsella. En definitiva, ser herois per uns dies. Com ells.H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT