PUBLICITAT

Medicina i matemàtiques

La lluita contra la Covid-19 la guanyarem amb medicina... i amb matemàtiques. És evident que per superar la pandèmia en primer lloc cal situar la ciència mèdica i tots els col·lectius professionals que hi treballen, que estan fent una feina heroica.

I les matemàtiques quin paper poden jugar en aquesta crisi? La matemàtica aplicada al que ja ha passat, pot ser molt útil seleccionant indicadors significatius i analitzant el seu comportament, cercant relacions entre dades per trobar causes-efecte, creant representacions gràfiques que faciliten la comprensió i permeten detectar canvis invisibles al mirar una taula plena de números. A nivell de presa de decisions, ajuden a valorar si cal mantenir, modificar o eliminar el confinament i altres  mesures preses per posar les coses més difícils a la pandèmia.

Exactament igual que la previsió del temps pel cap de setmana. Molt important també la matemàtica que preveu el futur. Tenint dades sobre el passat es poden crear models matemàtics que permeten preveure el que passarà. La ciència matemàtica a dia d’avui té models que s’ajusten perfectament a la realitat. A la presa de decisions, és útil si ens permet preparar el sistema sanitari a l’avança per absorbir una onada de contagis uns dies abans que arribi o permet estimar impactes econòmics i avançar-se per minimitzar-los.
Finalment, els números són simplement números, se’ls ha de transformar en informació útil. Per això, les matemàtiques poden convertir les pedres en or. El processament de dades és una peça clau. Molt útil quan ens permeten comparar evolucions amb altres països i per entendre el que hem passat i podem passar.

Tenint clar tot això, em sorprèn que a Andorra encara no s’utilitzi intensament l’ús de les matemàtiques per lluitar contra la Covid-19. Podria ser molt útil crear un grup d’experts amb la Universitat d’Andorra o el CRES (o altres, no cal anar a buscar a ningú del MIT). La finalitat d’aquest grup hauria de ser processar tota la informació disponible i lliurar diàriament un informe de caire matemàtic a tots aquells que han de prendre decisions.  

Tenim a l’abast múltiples eines matemàtiques, algunes de les quals van ser descobertes fa centenars d’anys per grans cervells, que podrien estar ajudant a primera línia de la batalla contra aquesta pandèmia. No les desaprofitem.
Conseller del PS+I al Comú d’Encamp.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT