PUBLICITAT

Normes de protecció garantides

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), organisme de la UE amb seu en Parma (Itàlia), ha assegurat avui, en boca del seu director executiu, Bernhard Url, que «les normes de seguretat alimentària de la UE ja garanteixen protecció enfront del coronavirus».Url, d’origen austríac, ha fet aquesta afirmació en una entrevista concedida al portal EURACTIV-Croàcia, soci d’EFEAGRO, en la qual explica que tot ique el coronavirus pot sobreviure en les superfícies per un espai de temps limitat, les normes de protecció alimentària en els estats membres UE garanteixen un elevat nivell de protecció davant aliments contaminats.

L’entrevista s’ha produït amb motiu de la reunió del 75è fòrum assessor de l’EFSA, que en principi estava prevista per a entre ahir i avui, de manera presencial, a la localitat croata de Osijek, seu de l’agència croata per a la seguretat alimentària, però que x-a causa de la pandèmia del coronavirusx- s’ha hagut de «reconvertir» en una reunió virtual per videoconferència.

El directiu ha recordat que en aquests moments no existeixen proves científiques que avalin la tesi que els aliments poden ser una via per a la transmissió del la Covid-19, tal com la EFSA va deixar patent en un comunicat del passat 9 de març. «La transmissió (del coronavirus) afecta al tracte respiratori. Això significa que el virus es propaga per les gotes de respiració produïdes quan una persona infectada tus o esternuda», subratlla Url. 

Una persona infectada pel coronavirus pot contaminar el menjar si no es renta abans les mans en preparar-la o si tus sobre ella, a través d’aquestes gotes (de la respiració) contaminades. No obstant això, Url apunta que les normes de seguretat alimentària a la UE garanteixen un gran nivell de protecció enfront dels aliments contaminats.

En paraules del director de la EFSA, la UE disposa de normes estrictes que garanteixen la seguretat dels aliments, i això inclou mesures de bioseguretat i pràctiques d’higiene per a tots els treballadors del sector de l’alimentació a Europa, un dels més forts del món. Aquestes mesures, afegeix, ja ofereixen un alt grau de protecció als consumidors de la UE davant una altra classe de possibles infeccions a través d’aliments contaminats, no sols enfront del coronavirus.

«Malgrat això, mai em cansaré de subratllar la importància de comptar amb nivells elevats d’higiene, també en les nostres llars, quan estem preparant el menjar», recalca Url, al mateix temps que ha recorda que unes correctes mesures de neteja són fonamentals, no tan sols per a protegir-se davant de la Covid-19, sinó també enfront d’altres infeccions de transmissió aèria.

«Tots podem prendre algunes senzilles mesures de prevenció, com rentar-se les mans i netejar totes aquelles superfícies i utensilis que entrin en contacte amb els aliments; rentar-se les mans i cuinar adequadament els aliments, per exemple», manifesta. A més d’això, Url diu que la Covid-19, igual que uns altres coronavirus ja coneguts, és especialment sensible a les altes temperatures de la cocció.

Les autoritats belgues van prendre recentment la decisió de restringir determinats tipus d’aliments servits en restaurants i cafeteries. Aquesta mesura segueix les recomanacions en aquest sentit de l’OMS, que ha emès una sèrie de consells preventius, entre ells sobre pràctiques d’higiene durant el tractament i processament d’aliments, entre ells cuinar a fons la carn i evitar possibles contaminacions creuades entre aliments cuinats i crus. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT