Consultori fiscal
Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta Vinculant del Departament de Tributs i de Fronteres (d’ara endavant, DTF) número CV0167-2019, del 28 de novembre del 2019, en relació amb l’exempció de l’Impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries i l’Impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, per aportacions de béns immobles realitzades per persones físiques a societats en què tots els accionistes i les persones que aporten el bé immoble tinguin entre ells un vincle per consanguinitat ascendent o descendent fins al tercer grau.
El fill del consultant disposa del 100% d’una societat patrimonial resident al Principat d’Andorra, dins la qual, actualment hi ha un immoble ubicat també en territori del Principat.
Per tal d’estructurar el patrimoni familiar, el consultant té la intenció de donar un immoble (no afecte a cap activitat econòmica) de la seva propietat, i que es troba ubicat a Andorra, a favor del seu fill.
En aquest sentit, aprofitant que el fill del consultant disposa de l’esmentada societat patrimonial, i que prefereix que l’immoble estigui dins aquesta (per gestionar tot el patrimoni immobiliari des de la mateixa unitat econòmica), en un primer pas el consultant realitzaria una aportació no dinerària de l’immoble a la societat patrimonial, i posteriorment l’hi faria una donació de les accions adquirides en l’operació.
El DTF raona la qüestió plantejada pel consultant sobre la possibilitat de considerar que l’aportació de l’esmentat immoble que efectuarà el consultant a una societat, la qual està íntegrament participada pel seu fill amb anterioritat a l’operació que es vol portar a terme, estigui exempta de l’impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries, fent referència a l’establert al Decret legislatiu del 7-2-2018 de publicació del text refós de la Llei 21/2006, de l’Impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries, article 4, apartat 6, que preveu el següent:
«Article 4. Exempcions
Resten exemptes de l’impost:
6. Les plusvàlues derivades de les aportacions de béns immobles o de drets reals sobre els mateixos realitzades per persones físiques a societats en què tots els accionistes i les persones físiques que aporten els esmentats béns o drets reals sobre aquests, tinguin entre ells un parentiu per consanguinitat o adopció en línia descendent, ascendent i/o col·lateral fins a tercer grau o siguin cònjuges o siguin persones que integrin les unions estables de parella, regulades a la Llei 4/2005, del 21 de febrer, qualificada de les unions estables de parella.»
D’acord amb el precepte esmentat, el DTF resol que la plusvàlua que es pugui derivar de l’operació que és objecte d’aquesta consulta està exempta de l’Impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries.
D’altra banda, el mateix estableix a l’article, apartat 11, el requisit següent per a l’aplicació d’aquesta exempció:
«11. En els supòsits d’exempció que es regulen en els apartats 2, 3, 4, 5, 6, 7 i 8, el transmetent haurà d’ingressar la quota tributària corresponent cas que l’adquirent, alieni de forma onerosa o lucrativa el bé en un termini inferior a tres anys. No transcorregut aquest termini, l’obligat tributari ha d’ingressar el deute tributari derivat de l’impost inicialment exonerat per motiu de l’exempció, així com els corresponents interessos de demora, en els terminis que s’estableixin reglamentàriament. A aquests efectes la prescripció de l’impost es computa a partir de la data en què es produeix dit incompliment.»
El fet que el consultant, una vegada efectuada l’aportació, doni al seu fill les participacions rebudes com a conseqüència d’aquesta operació, als efectes de l’aplicació de l’exempció es considera un fet que s’assimila a la transmissió del bé immoble. Per tant, serà motiu perquè la transmissió inicial deixi d’estar emparada per l’exempció.