PUBLICITAT

Turisme sostenible?

Andorra és el primer país al món en rebre turistes per habitant. Es pot entendre com una bona notícia, però crec que no li traiem tot el profit possible en diversos aspectes. En Roger Padreny preguntava recentment sobre la taxa turística a Andorra. El PS va proposar en la declaració d’emergència climàtica d’incloure una ecotaxa turística i no es va considerar prioritari. Sembla que s’ho han repensat tot i que no seria per reinvertir en el medi ambient! És una llàstima i contradictori... 

Imaginem que cobrem euro de mitjana a cada turista per cada nit i que volem destinar un 50% al medi ambient i l’altre 50% es retorna als allotjaments turístics (amb condicions). Segons la Cambra de Comerç, al 2016 es van fer més de 8 milions de pernoctacions anuals. Es tradueix amb una hipotètica recaptació d’uns 8 milions d’euros. 4 milions als allotjaments turístics i 4 milions al medi ambient. Seria fantàstic. Idealment, les empreses reinvertirien aquests diners en plaques solars, il·luminació LED, productes de proximitat i orgànics, reaprofitaments dels recursos, eliminació de plàstics dels amenities, reducció de les quantitats de menjar que sobren als àpats (sí, també contamina), i un llarg etc. 

Penso que és un bon moment per legislar moltes coses que poden ajudar a canviar. Seria interessant saber com podríem ajudar als allotjaments a millorar en aquest sentit i fer-ne un estudi intensiu. Aprofito per deixar caure que a Andorra és necessària una llei que reguli el turisme, com a Catalunya o Canàries, on les lleis estan molt ben redactades.

Per exemple, alguns allotjaments a Europa, proposen als seus clients descomptes de fins a 20 euros per nit o més punts de fidelització per la no neteja de la seva habitació. Una cadena canària dona dades més concretes: la prova pilot diu que en dos mesos han fet 10.000 neteges menys, el que es tradueix en una reducció de 75.000 litres d’aigua, 708 kWh d’electricitat i 20.000 bosses. Són dades increïbles. 

Això em porta a Barcelona, Madrid, París, Roma i més de 280 ciutats en tota Europa on existeixen restriccions contra les emissions dels vehicles. Com deia, a Andorra som el primer país en quant a turista per habitant. És genial, excepte quan recordes que només hi poden arribar amb el seu vehicle. 4,2 milions de vehicles el 2016 per 8 milions de visitants. És una barbaritat. Potser regular les emissions dels cotxes més contaminants a l’entrada del país amb el consegüent reforç del transport públic o fer arribar el tren a Andorra, tal com proposa en Sebastià Mijares, poden ser bones propostes. 

I si us plau, oblideu-vos d’aeroports! És contradictori que un país que declara l’emergència climàtica i que vol convertir-se en reserva de la Biosfera vulgui construir un aeroport al bell mig de la muntanya. A Europa es parla de legislar els vols de curta distància per les altes emissions dels avions. És hora d’actuar i pensar en un turisme sostenible de veritat i no en omplir la butxaca del comerciant, o els vostres fills, ho pagaran molt car.H
Vocal del comitè executiu del PS.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT