PUBLICITAT

Flors per netejar l’aigua

Laboratoris portuguesos i espanyols busquen, a través de substàncies procedents de compostos orgànics, algues, cucs i fem, mitigar la concentració de contaminants emergents en les aigües residuals i combatre la degradació dels sòls agrícoles. La col·laboració entre entitats portugueses i espanyoles en l’àmbit del projecte Res2ValHUM, desenvolupat sota el programa Interreg V-A Espanya-Portugal, no és nova. Va sorgir fa poc més de dos anys amb un propòsit simple: comprendre millor les substàncies que constitueixen el compost orgànic.

Procedent de residus urbans verds aquest compost orgànic, que arriba als laboratoris dels departaments de Química i Biologia de la Facultat de Ciències de la Universitat del Minho, té un «enorme potencial». Per què? Perquè el compost orgànic, que en essència és el resultat del compostatge, té substàncies húmiques, és a dir, molècules bioactives que poden exercir un paper important i convertir-se en «prometedores» en diverses àrees.
Qui ho assegura és Fàtima Bento, coordinadora del projecte a Portugal, que revela que els investigadors ja estan treballant en la «optimització d’aquestes molècules». Ara estem produint un compost que esperem que sigui millorat i després el caracteritzarem i veurem en quina mesura pot tenir un major nombre d’aplicacions a nivell industrial.

Al laboratori de química, aquest material, degudament etiquetat en petits paquets, arriba tant en la seva forma original (sòlida) com en extractes. I a partir d’aquí s’analitzen les seves molècules i substàncies. De fet, segons les observacions ja realitzades, els investigadors del departament de Química creuen que aquest compost pot arribar a ser utilitzat com un «filtre de purificació d’aigua» i, per tant, «retenir contaminants emergents», com els fàrmacs, que actualment existeixen «en grans quantitats» en aigües residuals.

«Les persones prenen molts medicaments i és molt difícil eliminar-los de l’aigua en les plantes de tractament, ja que no van ser dissenyades per a això. Una de les coses que estem tractant de provar és l’aplicació del compost per al tractament de les aigües», explica Fàtima Bento.
Després que la seva utilitat hagi estat provada científicament, la idea dels investigadors és crear filtres basats en aquest compost que puguin usar-se en plantes de tractament d’aigües residuals. «Aquesta és una de les seves diverses aplicacions», emfatitza Bento, que agrega que els companys del departament de Biologia també han tingut resultats molt prometedors.

A uns pocs passadissos i laboratoris de distància, el focus dels investigadors en el departament de Biologia és un altre: analitzar el potencial del compost per a combatre la degradació dels sòls agrícoles. Entre el laboratori i una petita plantació agrícola, situada a pocs metres de l’edifici número 6 de la universitat, els científics intenten comprendre les repercussions del compost en el creixement de les plantacions i els fongs.H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT