PUBLICITAT

Lluitar contra el canvi climàtic des de l’equilibri

Estem vivint una crisi climàtica sense precedents que afecta el món i a totes les espècies que viuen en ell. Per això, des dels estaments públics cal adoptar accions per evitar agreujar la situació i intentar revertir-la, sempre guardant una coherència econòmica i mediambiental. Per aquest motiu, des de Terceravia vam votar a favor de la proposta d’acord per declarar l’estat d’emergència climàtica, aprovada al Consell General per unanimitat, i que té per objecte encomanar al Govern el desenvolupament de 28 mesures mediambientals.

Durant el debat, vaig exposar propostes al Govern per donar més concreció. Com per exemple, donar més visibilitat al treball que es fa al Centre de Tractament de Residus per millorar la consciència ecològica dels ciutadans i millorar els índexs de reciclatge. Molts ciutadans del país creuen que un cop arriben les deixalles reciclades a la Comella, es tornen a barrejar per ser cremades. Crec que és una visió esbiaixada i seria fàcilment revertida realitzant un reportatge televisiu sobre el tractament de les deixalles.

També vaig demanar a Govern poder analitzar, econòmicament i tècnicament, la possibilitat de crear un transport públic eficient i ràpid, de via pròpia, i la creació d’aparcaments multimodals a cada parròquia. Pel que fa a índex de contaminació de l’aire, vaig voler demanar a l’Executiu per què es prenen les mesures en punts lluny de zones de gran afluència de vehicles. Semblaria raonable pensar que, per obtenir un resultat realista, seria convenient que algun d’aquests lectors s’ubiqués en zones conflictives i es fes la mitjana de resultats obtinguts entre zones de poca i molta afluència de vehicles.
Finalment, durant l’anàlisi que hem fet del pressupost general pel 2020, que inclou els compromisos futurs de l’Executiu, des de Terceravia hem detectat algunes de les accions que recull la proposta d’acord. Però, recordem al Govern que cal buscar l’equilibri entre inversió i viabilitat econòmica.
En aquest sentit, dubtem que el 2020 calgui destinar 1.000.000 euros al Pla Engega, incrementant la partida pressupostària del 25%. Creiem que és una mesura cara, poc equitativa: els vehicles elèctrics són cars i la majoria de la gent no els pot adquirir ni amb una subvenció. I poc efectiva: entre el 2013 i el 2017, el nombre de vehicles elèctrics ha passat de 4 a 93, no arribant així a 100 unitats. Dit d’una altra manera, s’han matriculat 20 unitats l’any. Ben poca cosa.

Per tot això, cal trobar l’equilibri entre les accions i la disposició econòmica que hi podem destinar, sense comprometre l’estabilitat econòmica del país. De ben segur, si treballem plegats podrem arribar a revertir la situació i deixar un país i un món millor per als nostres fills i filles. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT