PUBLICITAT

Depressió nadalenca

Has sentit parlar de la depressió nadalenca? Tot i que es tracta d’un terme poc conegut, els seus símptomes són d’allò més comuns al voltant d’aquestes dates: absència d’éssers estimats o estrès lligat als preparatius dels dies nadalencs.

El Nadal va unit a multitud de celebracions amb éssers estimats, una arma de doble tall que també desperta de manera inevitable la nostàlgia i la malenconia de recordar aquelles persones que ja no hi són.

Una sensació que, en paraules de la psicòloga Grècia de Jesús es pot veure incrementada al sentir que l’emoció pròpia no encaixa amb la de les altres persones en aquesta època, en què l’ambient distès de felicitat impera en les llars i als carrers

A aquest factor, també se li sumen l’estrès lligat als preparatius o les escasses hores de sol pròpies de l’hivern, un factor relacionat estretament amb l’estat d’ànim.

No obstant això, es tracta d’un episodi emocional de caràcter temporal, que a més pot ser positiu a l’hora d’encaixar aquestes emocions i superar-les. Per la seva banda, la psicòloga proposa un seguit de pautes per tenir en compte si es tenen aquests símptomes.

És important buscar alguna forma d’expressió emocional per no inhibir les emocions, i així gestionar-les eficaçment. Un exemple suggerit per De Jesús és escriure una carta a la persona perduda, o fer un homenatge amb fotos. Posteriorment, és important buscar noves activitats i tradicions que permetin distreure per no caure en la tristesa de nou.

En cas d’haver de passar el Nadal allunyat d’éssers estimats com familiars i amics, la millor alternativa és buscar companyia i mantenir-se més actiu que de costum. També és aconsellable portar a terme accions senzilles i agradables com un bany relaxant o un passeig, pautes senzilles que incideixen positivament en l’estat d’ànim.

És preferible evitar deixar els preparatius per a l’últim moment. La millor manera de fer-ho, elaborant una llista en la qual es classifiquin les tasques per rellevància i urgència, un altre aspecte important en aquesta llista és aprendre a delegar en altres persones si no es pot abastar tot, a més d’aprendre a  rebutjar algunes tasques per a altres dies o moments.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT