PUBLICITAT

Facilitar el reciclatge

Ens trobem en un moment on la importància del reciclatge és cabdal per la nostra societat. Cada cop és més important reciclar i fer-ho bé. No només pels beneficis econòmics que això genera sinó per evitar incinerar residus o que aquests acabin al medi. Només cal donar una ullada a la problemàtica que es viu amb els plàstics i les enormes illes d’aquest material que es troben a l’Oceà Pacífic.

Per sort, cada cop la societat està més conscienciada amb la necessitat de reciclar per evitar que els residus acabin on no toquen. Existeixen diverses campanyes a nivell nacional i europeu que promouen la racionalització dels residus i el seu reciclatge, tot i això, he de dir que a la parròquia d’Escaldes-Engordany no ens ho posen gens fàcil. Com a escaldenca trobo que són molt deficients les mesures perquè la població pugui seguir un bon triatge i soc crítica amb la gestió  que es fa dels residus. Diàriament es genera una quantitat residual important, i és aquí on el sistema de recollida de reciclatge no pot fallar, com van passar durant un període considerable en diverses zones d’Escaldes-Engordany. 

Sóc conscient que l’empresa encarregada de la mateixa era privada, però és aquí on vull subratllar la mala praxi del govern comunal per no preveure que si s’havien de canviar els contenidors, els ciutadans es quedarien sense poder reciclar. Això va generar un neguit en els veïns i un sentiment d’irresponsabilitat amb el medi ambient per no poder seguir amb els seus hàbits, ja que la brossa anava directament al forn incinerador. Des del Comú sabien perfectament que el problema perduraria durant mesos i no es van prendre mesures per garantir que els ciutadans poguessin seguir fent les seves accions responsables, sent un problema actual delicat i del que no es pot deixar d’actuar en cap moment, com no es deixa de fer la recollida d’escombraries diària.

Val a dir també que els diferents contenidors dels quals la parròquia disposa actualment (blau, groc i verd) no són prou per fer el triatge correctament, ja que queden residus sense reciclar i també és molt important la seva classificació. Aquests són el de color marró (residu orgànic), el de color gris (residus que no es poden reciclar com bolquers, cotó fluix, fregalls…) i el d’oli, tot i que d’aquest darrer hi han contenidors ubicats en vuit llocs però molt distants entre ells i considero que són insuficients pel total de població que consta la parròquia. Per això seria important situar als llocs existents de reciclatge els contenidors esmentats anteriorment. S’ha de remarcar també, que els remolcs de les mini deixalleries no són suficients per al volum de la zona on estan instal·lats, per aquest motiu els ciutadans acaben llençant residus potencialment recuperables a les escombraries domèstiques, sent aquest un altre problema afegit. El reciclatge és molt important per la preservació i la conservació del medi ambient. Per això s’ha de prendre molta consciència i, sobretot, que les administracions adquireixin el compromís de dedicar els recursos necessaris perquè la ciutadania s’involucri per reciclar el màxim possible. Entre tots hem d’aconseguir deixar el nostre planeta com a mínim amb les mateixes condicions com ens els vam trobar. Aquest és un repte que abasta tothom, començant per les administracions i els plans de gestió de residus. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT